Forrás: MNO

Arafatnál beállt az agyhalál

A palesztin vezetőt Faruk Kaddumi váltja

2004. november 5. 8:25

Jack Corn – Tar Zsuzsanna

A Moszad jelentése szerint Arafat az agyhalál állapotában van, felesége és a palesztin hatóságok kérésére próbálják minél tovább életben tartani. A vezér politikai végrendeletében meghagyta, hogy halála esetén utódja Faruk Kaddumi, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet politikai irodájának vezetője legyen.

“Jasszer Arafat gyakorlatilag életben van” – ezt a kétértelmű kijelentést tette Párizsban az őt kérdező riporternek egy magát megnevezni nem kívánó palesztin tisztviselő. Most azonban kiderült: Arafatnál beállt az agyhalál, illetve szinte leálltak az létfontosságú szervei is. A vezér valószínűleg már nem tér vissza az élők sorába.

A newsru.com értesülései szerint Arafat politikai végrendelétében kikötötte, hogy halála után Faruk Kaddumi, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet politikai irodájának vezetője vegye át posztját. A dokumentumot feleségére és egyik tanácsadójára bízta.

Mint ismeretes, tegnap ellentmondó információk jelentek meg a sajtóban a palesztin elnök állapotáról. Izraeli és francia lapok szerint elhunyt, a palesztin vezetők és az arab országokból származó források szerint viszont életben van, de többször eszméletét vesztette, és már kómába esett. Egy libanoni újság azt írta, hogy jobban van, de az orvosokon és a feleségén kívül nem engednek be hozzá senkit. A Moszad (az izraeli titkosszolgálat) azonban azt közölte Saron miniszterelnökkel, hogy Arafat tegnap az agyhalál állapotába került, ahonnan valószínűleg nincs számára visszaút. A felesége és a palesztin hatóságok vezetőinek a kérésére azonban a lehető legtovább életben akarják tartani, ezért gépre tették.

A nagy titkolódzásnak prózai oka van: Arafaton kívül nem tudja senki, hogy hol van a “kassza kulcsa.” A bizalmatlanságáról híres palesztin vezető még Szuhát, a feleségét sem avatta be a pénzügyeibe, és azt sem tudni, hogy hol van az a több milliárd dollár, amit gazdasági támogatásként kaptak az Európai Uniótól és a világ sok más országától.

Arafat jó családfőhöz illőn mindig maga kezelte a pénzügyeket, és féltékenységből többszöri kérés ellenére sem nevezte meg politikai utódját. Saját vagyonát független szakértők 2-3 milliárd dollárra becsülik, de a palesztin hatóság összesített pénzeszközeiről eddig csak találgatások jelentek meg a újságokban.

Nagy feltűnést keltett a világsajtóban, mikor hét évvel ezelőtt a palesztin hatóság pénzügyi jelentése arról számolt be, hogy az éves költségvetés 43 százalékának, mintegy 326 millió dollárnak egyszerűen nyoma veszett. Az állandósult zavaros pénzügyi viszonyok miatt az utódok attól tartanak, hogy nehezen tudnak majd hozzájutni a svájci bankszámlákon tárolt ismeretlen nagyságú vagyonhoz.

Múlt pénteken, mielőtt Ammanból Párizsba indult a francia légierő különgépe Arafattal, a palesztin hatóság ügyeinek továbbvitelére alakult háromtagú bizottság két tagja, Mahmud Abbasz volt miniszterelnök és Ahmed Korei, a bizottság belügyekért és pénzügyekért felelős tagja a repülőtéren közel hajolt a beteghez és rákérdezett a nagy titokra: “és honnan vegyünk pénzt a dolgokra, amíg távol vagy?” “Allahnak hála, még életben vagyok, ne aggódjatok semmiért” – felelte Arafat, mielőtt hordágyon bevitték a repülőgép orvosi felszerelésekkel ellátott hátsó részébe.

(Forrás: Haaretz, Reuters, AFP, World Tribune)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.