Forrás: Magyar Rádió

A 613 parancsolat

Elhangzott: 2004 november 1.

2004. november 4., csütörtök 10:42

A közelmúltban mutatták be Budapesten az Andrássy úti Írók boltjában tel-avivi tudósítónk, Naftali Kraus legújabb, huszonkettedik munkáját, mely feltűnést keltett a jelenlévők körében.

A zsidó vallástörténet változatos témái között Naftali Kraus különösen nehéz feladatra vállalkozott, amikor majdnem 700 oldalon ismertette és részletezte a zsidó parancsolatok rendszerét.

Munkájának címe is már érdeklődést kelt, mert a cím csak ennyi:613. Ez a „csak” nem is ide illő, hiszen, a zsidó vallás lényegét, a parancsoló, megengedő és tiltó szabályokat tartalmazza évszázadok hagyományából, a Tóra alapján. Érdeklődésünket az is felkeltheti, hogy a héber betűk – melyek számot is jelentenek -, összességéből alakult ki a hagyomány, olyan elgondolással, hogy mivel a Tóra szó betűinek számértéke 611,és a Tízparancsolat két első parancsát, – Isten nyilatkozatát – hozzátesszük, így 613 parancsolatról beszélhetünk, tiltó és cselekvő parancsolat értelmében. A könyv bemutatóján professzor Schőner Alfréd, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem rektora köszöntötte Naftali Kraust szerzőt.

Rapcsányi László

Comments are closed.