Forrás: Magyar Rádió

30 millió euró az iraki választások előkészítésére

2004. november 2., kedd 22:35

A közel-keleti helyzet és az iraki választások előkészítése volt a keddi brüsszeli külügyminiszteri tanácsülés fő témája. A kulisszák mögött azonban az Európai Bizottság összetételének kérdése is felmerült.

Az Európai Unió 30 millió eurót ajánl fel Iraknak a januárra tervezett választások előkészítésére, és a körülményekhez képest biztonságos megtartására. Erről született megállapodás Brüsszelben az uniós külügyminiszterek értekezletén, amely a három nap múlva esedékes állam- és kormányfői csúcstalálkozót készítette elő. Ennek lesz – legalább is a tervek szerint – díszvendége, Ijad Allavi iraki ideiglenes kormányfő. Magyarország e 30 milliós summához 100 ezer euróval járul hozzá – jelentette be brüsszeli magyar újságíróknak Bársony András külügyi államtitkár.

A külügyi tanácsülésen szó volt az Arafat utáni közel-keleti helyzetre való felkészülésről is. Akármeddig is lesz hatalmon Arafat, hosszú távon csak egy viszonylag legitim módon választott palesztin hatóságnak van esélye arra, hogy tárgyalópartner legyen Izrael és az Egyesült Államok számára. Ezért az unió hajlandó pénzt szánni a nemzetközi szinten is elfogadható palesztin választási struktúra megteremtésére, Magyarország ebben 60 ezer euróval vesz majd részt – mondta Bársony András.

A kulisszák mögött persze szó volt a legfontosabb európai témáról, a Barroso bizottság összetételéről is. Az EU soros elnöki tisztét betöltő holland külügyminiszter megerősítette: kormánya továbbra is Neelie Kroest tekinti biztosjelöltnek. Vele kapcsolatban komoly összeférhetetlenségi kételyek merültek föl.

Nyugati tudósítók unszolására Baráth Etele európai ügyekben illetékes tárca nélküli miniszter Brüsszelben is megismételte, amit Gyurcsány Ferenc kormányfő többször is elmondott az utóbbi napokban, hogy tudniillik, Magyarország hivatalos biztosjelöltje továbbra is Kovács László. Persze, e kényes témáról biztosat csak akkor lehet mondani, ha a három nap múlva esedékes csúcson Barroso véglegesen egyezteti majd az új jelöltlistát, a Brüsszelben összegyűlt állam- és kormányfőkkel, köztük a magyar miniszterelnökkel is.

Keleti Miklós (Brüsszel)

Comments are closed.