Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Tudomány és művészet közös dolgai

2004. november 2. (15. oldal)

Sarusi Mihály

Valamennyi földrész képviseltette magát – Afrika kivételével – a 6. Nemzetközi szimmetria-tanácskozáson, amelynek Tihanyban a Képzőművészeti Egyetem művésztelepe adott otthont. A félszáz matematikus, képzőművész, ipari formatervező, zeneművész a másfél hetes rendezvényen előadásokat hallgatott meg, ismerkedett Tihany ezeréves múltjával. A konferencia helyszínén kiállítás volt látható az Alsóörsön élő szobrász és vegyész, Vízi Béla alkotásaiból.

Az ausztráliai magyar egyetemi tanár, matematikus, Nagy Dénes által szervezett tihanyi tanácskozáson a hazaiak mellett zömmel külföldi, egyebek közt egyesült államokbeli, új-zélandi, japán, angol és izraeli résztvevők a tudomány és a művészet közös dolgairól váltottak szót. A tudósok és művészek találkozójának azt a szerepet szánták, hogy hidat verjen a szakterületek és különböző nemzetiségű művelői között.

– Rendkívül fontos, hogy nem egy szakma rendezvényét tartottuk. Célunk az összefogás, a közös nyelv megtalálása, a hídépítés, több szakma kérdéseinek a megvitatása volt – mondta lapunknak a nemzetközi fórum szervezője.

A háromévente rendezett szimmetriatanácskozást először 1989-ben, Budapesten tartották meg, akkor alakult a Nemzetközi Szimmetria Társaság, amely szervezője a konferenciasorozatnak. A legutóbbi Ausztráliában, Sydneyben volt, a következőt 2007-ben, Dél-Amerikában, Buenos Airesben rendezi meg a társaság.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.