Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Meghiúsult az alagi lovaspálya eladása

2004. november 2. (1. oldal)

Pilhál Tamás

Első körben meghiúsult a galopplovak trenírozására szolgáló, állami tulajdonban lévő alagi lovaspálya egy részének eladása, miután az ÁPV Rt. százszázalékos tulajdonában lévő Nemzeti Lóverseny (NL) Kft. által szeptemberben meghirdetett ingatlanra mindössze egyetlen vevő jelentkezett, de annak ajánlatát formai okokra hivatkozva elutasították. Az NL Kft. működéséhez körülbelül 4,1 milliárd forintos tagi kölcsönt vett föl az utóbbi években az állami vagyonkezelőtől, így a terület eladásából befolyt összeg az ÁPV Rt.-hez kerülne. A lósportban érdekeltek viszont azt szeretnék, ha a bevételt a hazai lóversenyzés fejlesztésére fordítanák.

*

A kedvező talajadottsága miatt lovak trenírozására télen is alkalmas, 54 hektáros, úgynevezett téli pálya értéke már 2000-ben is meghaladta a 670 millió forintot, ehhez képest az izraeli vevő információink szerint csak 300 millió forintot adott volna érte. Úgy tudjuk, azt is kikötötte, hogy a jelenleg külterületi, erdő, gyep és kivett besorolású ingatlant belterületbe sorolják át, hiszen ezzel lehetősége nyílott volna például lakópark építésére. Ami pedig ennél is fontosabb: míg külterületként csupán 1000-1100, addig belterületként 18-20 ezer forint az ingatlan négyzetméterára. A közelmúltban az ÁPV Rt. vezetése kérte a dunakeszi önkormányzatot, hogy vonja belterületbe az ingatlant, de ezt a képviselő-testület egyelőre nem támogatta.

A Lovar Egylet által 1870-ben létrehozott idomítótelep Alag történelmének a része, és eladását sem a helybeliek, sem a lovas szakma nem támogatja. Utóbbiak a rendszerváltozás után egyre kilátástalanabb helyzetbe hozott lóversenyzés újabb veszedelmét látják benne. Az ÁPV Rt. tulajdonában lévő Nemzeti Lóverseny Kft. több vezetője állását féltve nem merte nevét adni nyilatkozatához. Ugyanakkor egybehangzóan azt állították: az alagi téli pálya értékesítése a lóversenyzés koporsójába bevert újabb szög lenne. Bár az ÁPV Rt. tájékoztatása szerint “a lóversenyzéshez nem szükséges ingatlanról” van szó, szakértők szerint a lovak felkészítésének ellehetetlenítése a sportág hazai jövőjét veszélyezteti. Példaként említették, hogy Európában is mindenhol állami kézben vannak az idomítótelepek. Az alagi telep 360 ló tréningezésére alkalmas, ma 320 állat felkészítését végzik.

Winkler Tamás, a Nemzeti Lóverseny Kft. kormányváltás után eltávolított ügyvezetője szerint a galopplovakat viszonylag alacsony áron felkészítő alagi pálya eladása lehetetlen helyzetbe hozná a futtatókat, akik közül a mostaninál is többen kényszerülnének külföldön felkészülni és versenyezni. Úgy vélte: csak akkor lehetne piaci alapokra helyezni a galopplovak felkészítését, ha a versenydíjak jóval magasabbak lennének, amihez a régóta várt országos fogadóhálózat kiépítése is szükséges.

Az ÁPV Rt. kommunikációs igazgatóságán azt közölték, hogy az ingatlan meghirdetése a jogszabályoknak megfelelően történt, a későbbi értékesítéshez pedig az ÁPV Rt. igazgatóságának a jóváhagyása is szükséges. Emlékezetes, 1993 óta a lóversenyfogadás forrásadó-kötelessé vált. Azóta a feltett téteknek a korábbi 65 helyett már csak az 50 százaléka kerül vissza a nyereményalapba, így a fogadóközönség is megcsappant. Mint azt megírtuk, 2002 végén az ÁPV Rt. privatizációs elképzelései között szerepelt, hogy megszüntetik a hazai lóversenyzés finanszírozását, és eladnák az NL Kft. értékes ingatlanjait. Ezzel öt-tízezer ember megélhetését sodorták volna veszélybe. Jelenleg az alagi téli pálya eladásán kívül levegőben lóg a galopp-pálya egy részének az értékesítése is.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.