Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Franciaország Kerryre szavazna

2004. november 2. (9. oldal)

Jakabffy Attila

Megdöbbentő számokat hozott nyilvánosságra a tekintélyes párizsi Louis Harris Intézet: a franciák 71 százaléka egyértelműen John Kerryre szavazna, ha az Egyesült Államok szavazati jogú polgára lenne, míg a jelenlegi elnököt mindössze tizenegy százalékuk tartaná hivatalában. A legtöbb politikai elemző tanácstalanul áll a szokatlanul nagyarányú különbség előtt, annál inkább is, mert a párizsi sajtó nap mint nap azzal kezd, hogy a demokrata jelölt szándékai jobbára ismeretlenek a franciák és úgy általában az európaiak számára. „A franciák váratlan mértékű szeretete Kerry iránt tulajdonképpen az ifjabb Bushsal szemben megnyilvánuló, egyre nyíltabb ellenszenvre vezethető vissza. Köztudomású, hogy a franciák körülbelül ugyanilyen arányban ítélik el az iraki beavatkozást, mégis a jelenlegi elnök erősen kirojtosodott képe döntött – magyarázza Francois Miquet-Marty, a Louis Harris Intézet politikai közvélemény-kutatási igazgatója, hozzátéve: – A franciák annyira ejtették Busht, hogy megszerették Kerryt.” Egyébként a megkérdezettek 82 százaléka szerint Bush alatt veszélyesebb lett a világ, az állandó terrorveszély inkább neki, mint az al-Kaidának köszönhető. A válaszadók fele szerint Izraelnek is létérdek az új elnök megválasztása, csak 29 százalék szerint jó Bush Izrael-politikája. A franciák 66 százaléka reméli, hogy Kerryvel határozottan megváltozik az amerikai bel- és főleg külpolitika.

A francia politikai elitre is jellemzők a fenti számadatok. A legismertebb Jacques Chirac elnök „pálfordulása”, aki korábban Amerika-barátságáról volt híres, 1953-ban a Harvard nyári egyetemén tanult. 1983-ban New York polgármestere úgy köszöntötte, hogy „íme, egy igazi amerikai, aki egy kicsit franciásan beszél”, az idősebb Bushsal és Clintonnal jó viszonyban volt. Aztán határozottan nemet mondott az iraki részvételre, s azóta is minden alkalmat megragad, hogy szurkálja régi barátait.

A katonák Busht támogatják? A kétmilliós amerikai fegyveres erők kilencven százaléka regisztrált szavazó, és nagy többségük George W. Busht preferálja a mai választáson – derül ki egy nemrég végzett felmérésből. Az elnökre és demokrata kihívójára részükről adandó szavazatok aránya három az egyhez, azaz 69 százalékuk Bushra, 24 százalékuk Kerryre voksolna. A felmérést hétszáz amerikai katona részvételével végezték, akik most tértek haza Irakból vagy Afganisztánból, esetleg éppen most indulnak oda. Elemzők arra emlékeztetnek, hogy Bush azzal is erősítette népszerűségét, hogy hatalomra kerülése óta jelentősen növelte a védelmi költségvetést. Kerry népszerűtlenségéhez az is hozzájárulhat, hogy a vietnami háborúból hazatérve háborús bűnökkel vádolta meg bajtársait. (Z. G.)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.