Forrás: MNO

Moszkva túszul ejtené a terroristák családtagjait

Orosz lapszemle

2004. október 30. 21:20

MNO

Miért hallgatnak Önök, amikor izraeli buldózerek a földdel teszik egyenlővé a terroristák házait? Vagy amikor az izraeli titkosszolgálatok a világ bármely pontján felkutatják és megsemmisítik a százak vagy ezrek életét kioltó terroristákat? – mondta az orosz főügyész

V. Usztyinov orosz legfőbb ügyész ma azt javasolta a Dumának, hogy iktassa törvénybe a terroristák rokonainak letartóztatását. „Aki karddal jön hozzánk, vesszen kard által” – mondta Usztyinov, aki azzal indokolta javaslatát: lehetővé kell tenni, hogy az állam is ejthessen túszokat a terroristák ellen harcolva, mert így „embereink életét menthetjük meg”. Az orosz sajtó jelentős része felháborodással fogadja a javaslatot és felteszi a kérdést: vajon az állam is ki fogja végezni a terroristák hozzátartozóiból ejtett „ellen-túszait” ugyanúgy, mint ahogy a terroristák teszik azt adott esetben saját túszaikkal? Egyébként a letartóztatásnak nem sok értelme lenne…

A legfőbb ügyész úr nyilván elgondolkodott azon, miért szoktak eredményesebbek lenni a banditák által folytatott nyomozások, mint amit a rendőrség folytat, és megtalálta az okot: a banditákat az eljárási szabályok és törvények, az ártatlanság vélelme stb. nem kötik meg – írja kommentárjában a globalrus.ru.

„Engedtessék meg, hogy az Önök békés pátoszát legalábbis érthetetlennek nevezzem. Miért hallgatnak Önök, amikor izraeli buldózerek a földdel teszik egyenlővé a terroristák házait? Vagy amikor az izraeli titkosszolgálatok a világ bármely pontján felkutatják és megsemmisítik a százak vagy ezrek életét kioltó terroristákat?” – mondta az orosz főügyész, amikor mai törvényjavaslatát a Duma egyes képviselői kritizálni kezdték.

Rolandas Paksas megbuktatott litván ex-elnök az emberi jogi bírósághoz fordult és 1 millió eurós pert indított a litván állam ellen a neki okozott erkölcsi kár miatt, mivel szerinte az állam nem biztosított neki elegendő alkotmánybírósági védelmet az őt megbuktató bizalmatlansági eljárás során. (polit.ru)

Letartóztattak egy bolgár egyetemista hackert, aki az interneten keresztül hozzáfért Bill Gates hitelkártyájához és azzal vásárlásokat bonyolított le. (RIA Novosti)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.