Forrás: MNO

Bin Laden újabb szeptember 11-ét ígér

A terrorista-vezér befolyásolja az amerikai választást?

2004. október 30. 9:40

Jack Corn

Bin Laden szerint szeptember 11-e óta sok változás történt a világban, de még mindig több oka van arra, hogy megismételje azt, amit már egyszer véghezvitt. A terrorista-vezér most ismerte el először, hogy az ő parancsára követte el az Al Kaida a 2001 szeptember 11-i támadásokat.

Négy nappal a választások előtt alaposan felkavarta az indulatokat az Egyesült Államokban Oszama bin Laden új videóüzenete. Az amerikai külügyminisztérium megpróbálta a film bemutatást megakadályozni, de a katari kormány és az Al Dzsazíra nevű tévécsatorna vezetői nem tettek eleget a kérésnek. A 18 perces szalagból az arab tévéadó péntek este egy hét perces összefoglalót sugárzott.

Bin Laden egyenesen az amerikaiakhoz intézte a szavait: „A biztonságotok nem Bush, Kerry, vagy az Al Kaida kezében van, hanem ti tartjátok a saját kezetekben (…..) az az ország, amely nem bánt minket, az gyakorlatilag a biztonságát is szavatolja magának (…..) veletek együtt mi is úgy gondoljuk, hogy a biztonság az egyik legfontosabb tartozéka az emberi életnek, és ezért a szabad emberek soha nem adhatják fel a biztonságukat”

Az Al Kaida terrorszervezet vezetője azzal vádolta Bush elnököt, hogy félrevezette az amerikai népet, amikor azt állította róluk, hogy ők gyűlölik a szabadságot: „mi nem azért hajtottuk végre a manhattani támadást, mert nem szeretjük a szabadságot, éppen ellenkezőleg, azért, mert mi is szabadok vagyunk (…..) és ha veszélyeztetitek a mi szabadságunkat, akkor mi is veszélyeztetjük a ti szabadságotokat (…..) csak abban az esetben előzhettek meg egy újabb szeptember 11-ét, ha az egész világon garantáljátok a muszlimok szabadságát.”

Elmondása szerint 1982-ben Bejrútban érlelődött meg benne a bosszúállás gondolata, mikor azt látta, hogy a Libanont lerohanó izraeli tankok módszeresen döntötték romba az épületeket. „Mikor láttam, hogy magas épületeket robbantanak fel és dózerolnak le, akkor határoztam el, hogy Allah segítségét kérem ahhoz, hogy mi is ugyan ilyen módon tudjunk bosszút állni (…..) hogy Amerika is érezze azt, amit én éreztem ott a romok láttán (……) Allah segítségét kértem, hogy érezzék ők is, hogy milyen az, mikor a gyerekeinket és az asszonyainkat ölik halomra.”

Bin Laden többek között arról is beszélt, hogy szerinte Bush és az amerikai kormány szeptember 11-én lassan reagált a támadásra, és ezért az embereinek a tervezettnél háromszor több ideje maradt az akciókra.

Oszama bin Laden a nyilvánosság előtt ezen a szalagon ismerte el először, hogy az ő parancsára követte el az Al Kaida a 2001 szeptember 11.-i terrorista támadásokat. Szerinte sok változás történt azóta a világban, de „még mindig sok okunk van arra, hogy megismételjük azt, amit már egyszer véghezvittünk.” A terrorista vezér nyugodtan beszélt, keze nem remegett, egészségesnek és kiegyensúlyozottnak tűnt.

A Fehér Ház szóvivője, Scott McClellan újságíróknak azt nyilatkozta, hogy bin Laden felbuzdulva a márciusi madridi vonatrobbantás „sikerén”, most az amerikai választások eredményét akarja ilyen módon befolyásolni. Hozzátette, hogy a CIA a videófelvételt valósnak és hitelesnek találta, de ennek ellenére nem szándékoznak a választások előtt az országos készültségi fokozatot felemelni.

Forrás: AP, Reuters, CTV (Kanada), New York Times

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.