Forrás: MNO

A továbbjutás a cél a LEN-kupában

A Szeged, az Újpest és az FTC is medencében

2004. október 30. 0:30

MNO

A Szeged-Beton VE és az UTE-VB Leasing továbbjutásának köszönhetően, illetve a Betonút-FTC Euroligából történő kiesése miatt három magyar vízilabda-együttes érdekelt a LEN-kupa a tegnap elkezdődött és vasárnapig tartó második selejtezőkörében.

A Szeged a G csoport házigazdája, az Újpest Kotorban érdekelt az Lcsoportban, a Ferencváros pedig Montpellier-be, az F jelű trió mérkőzéseire utazott el. A nyolc csoportból három négytagú, a többi ötben csak három csapat verseng a továbblépést jelentő első és második helyért – olvasható a Nemzeti Sportban.

A Szeged a házigazda szerepében

A csongrádiak két hete a hollandiai Amersfoortban végeztek a harmadik helyen, most pedig hazai pályán fogadják (ebben a sorrendben) az izraeli Tel Avivot, a szlovén Kranjt és a horvát Medvescak Zagrebet. Az előjelek nem jók, hiszen a csapat két centere harcképtelen: a súlyos szemfertőzésel bajlódó Pataki Gergő és a bajnoki nyitányon nyílt hüvelykujjficamot eredményező sérülést szenvedő Tóth László csak a lelátón foglalhat helyet.

Átmenetileg Lehmann István és Varga Péter vállalhatja át a középcsatár szerepét, de Plézer János és Komlósi Péter is leveheti a terhet a meccs közben. Gyöngyösi kesernyés humorral jegyezte meg, hogy “legalább most nem pontozzák ki Tóthot&”, utalván arra, hogy rutinos centerét a nemzetközi porondon rendre korán hidegre tették a bírók.

FTC: újra olaszok ellen

Nos, míg a szegediek megkapták a zöld-fehérek korábbi, szlovén ellenfelét, a csongrádiak is tudtak némi információt szolgáltatni a népligetieknek a Savonáról. Frissítve az emlékezetet, a Kásás Tamás, Märcz Tamás, Bogdan Rath, Viktor Jelenics és Alekszandar Sapics fémjelezte olasz csapat 10-7-re verte meg a Gyöngyösi-gárdát Amersfoortban, azaz nem akkora a túlerő, mint ahogy azt a nevek közti különbségek érzékeltetik.

A Ferencvárosnak amúgy sincs félnivalója, hiszen az Euroliga első szakaszában csak hosszabbításban kapott ki a Bresciától, igaz, a Posillipo már 11-7-re bizonyult jobbnak nála a következő körben. Azt mindenesetre megállapíthatjuk, hogy az október 17-ig 19 nap alatt 14 (!) tétmérkőzésen szereplő Fradi lassan az összes olasz csapat ellen teszteli magát.

A papírformát tekintve a Savona a favorit Montpellier-ben, így Bíró Attila együttese szombaton, a házigazda ellen harcolhatja ki a nyolcaddöntős jogot. Jó lenne tehát, hogy a center Bene Andrást nélkülöző (későn igazolták, így nem tudták benevezni a nemzetközi sorozatba) zöld-fehérek vasárnapi szabadnapjukon már a páholyból figyelhetnék a Montpellier-Savona összecsapást.

Az Újpest tovább akar jutni

A Szegedhez hasonlóan négyes csoportban próbál szerencsét az UTE, amely már szerdán kelt Kotor felé. Az előző szakaszban a Székely Bulcsút és több olimpiai negyedik görög válogatott játékost alkalmazó Panionioszt kétszer legyőző lilák optimistán tekintenek a hétvége elé, noha igencsak zavaros kvartett tagjainak mondhatják magukat.

“Mindenki jól van, és nagy ambíciókkal várja a kotori hétvégét – mondta az indulás előtt Petrovics Mátyás, az UTE szakvezetője. – Hasznosan hangoltunk a tornára, hiszen az Euroliga-győztes Dominóval kétkapuztunk kedden, és ha úgy játszunk, mint a Honvéd ellen, nem kell búsulnunk a záró napon. Noha a Vasas edzőjétől, Földi Lászlótól sok információt kaptam a Kotorról, sőt, Mátéfalvi Csaba jóvoltából kezünkben van a Vasas-Kotor meccs videofelvétele is, egyelőre talonban tartom az ismereteket. Mégpedig azért, mert csakis a nyitó napra, az Ethnikosz elleni derbire koncentrálunk – ez az a meccs, amelyen bebiztosíthatjuk a második helyünket. A szlovén Koper legyőzése nem szabad, hogy gondot okozzon, a Kotor elleni találkozó pedig bizonytalanabb kimenetelű.”

Ami a sorsdöntőnek ígérkező, Ethnikosz elleni csatát illeti, Petrovics Mátyás és játékosainak önbizalmát csak növelheti, hogy a pireuszi gárdánál jobb a Panioniosz, amelyet, ugye, kétszer vertek meg a Hajósban&

Az Újpest esélyeit növeli az Ethnikosz ellen, hogy a görög csapat közel sem a legjobb összeállításában tud vízbe szállni Kotorban. Azért nem, mert a Patraszból érkező új kapus, amúgy a válogatott harmadik számú hálóőre, Karambecosz átigazolását máig nem szentesítette a görög szövetség, Kokkinakisz ujja eltörött, míg a nyári Unicum-kupán súlyos kézsérülést szenvedő Vlontakisz – bár az olimpiára hirtelenjében összedrótozták, hogy aztán nagy fájdalmak közepette néha vízbe szálljon – nem harcképes.

Forrás: Nemzeti Sport

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.