Forrás: Magyar Rádió

Diákcsemege

2004. október 27., szerda 11:53

127 olvasás

Kéthetente 30 perc középiskolásoknak. Ha van mit mondanod, jelentkezz: rólad fog szólni a műsor, meg az iskoládról. Amit szeretsz benne, meg amit nem. Amit szeretsz magadban, meg amit nem. Szóval, ami téged érdekel.

Műsorainkat fél évre visszamenőleg meghallgathatja a Magyar Rádió Hangtárában – ahol adóra, évre, hónapra, órára lebontva böngészhetnek hallgatóink.

Adás: 2004. november 12. 16.01-16.30

16.01-16.30: Diákcsemege

A győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és a Révai Miklós Gimnázium folyosóin járunk.

Szerkesztő-műsorvezető: Szende Gabriella

e-mail: [email protected]; Üzenetrögzítő: 328-7503

***

Adás: 2004. október 29. 16.01-16.30

Mai műsorunkban a Scheiber Sándor Gimnáziumot mutatják be a diákok. A gimnázium elődje, a Zsidó Gimnázium idén ünnepli alapításának 85. évfordulóját.

Az iskola aulájaAz iskola története

A budapesti Zsidó Gimnáziumot 1919-ben alapították. Épületét, amely korának egyik legmodernebb létesítménye volt, 1923-ban adták át az Abonyi utcában. Demokratikus légkör, a zsidó hagyományok megismertetése és ápolása, az általános emberi kultúra tisztelete ezek jellemezték az iskolát, amelynek falai között sok hazai és nemzetközi elismerést elnyert tudós nevelkedett.Az 50-es években az épületet államosították, az iskola a Rabbiképző épületébe költözött, és 1965-től Anna Frank Gimnázium néven működött tovább. Az iskola diákjai, különösen a kórus komoly szerepet vállalt a zsidó kulturális életben.

A 80-as években a tanulói létszám növekedni kezdett, így elkerülhetetlenné vált egy új, megfelelő épület kialakítása.

Az iskola új épületének fedezetéül az Abonyi utcai alma mater fejében kapott állami kártérítés szolgált. Új, modern felszerelésű otthonunkban a tanítás 1998-ban indult. Az iskola ma Scheiber Sándor nevét viseli.

A 2002/2003. tanévben 350 diák tanul az iskolában.

A tanulói létszám alapján igazolva látjuk küldetésünk helyességét, hogy bensőséges, derűs, gyermekszerető légkörben, általános műveltséget és modern ismereteket egyaránt nyújtva, a zsidó vallást és szokásokat ismerő, erős identitású, közösségünk iránt elkötelezett emberekké neveljük a ránk bízott tanulókat.[/i]

Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskola

A műsor második felében pedig a Szent István Gimnáziumban vezetnek körbe a diákok, és mesélnek az István-Kupáról; ami a Szent István Gimnázium tanulói által alsóbb évfolyamosoknak szervezett versenyek neve, melyet minden tanévben március-április hónapban rendezünk meg.

e-mail: [email protected]

Üzenetrögzítő: 328-7404

Comments are closed.