Forrás: MNO

Bush Németország szempontjából jobb lenne

A német nyelvterület lapszemléje

2004. október 28. 9:10

Keresztes Lajos

Tíz ok George Bush megválasztása mellett – Esterházy Péter a kétértelműségek mestere – A zöldek szerint a CDU tartományi gyűlési képviselője évek óta uszít a kisebbségek és a külföldiek ellen – A német atléták vezető orvosa szerint az atlétikai számokban minden olimpiai bajnok doppingolt.

Bild Zeitung (bild.t-online.de)

A legnagyobb példányszámú német bulvárlapban Hugo Müller-Vogg Miért Bush a jobb elnök? című írásában teszi le voksát a Fehér Ház jelenlegi lakója mellett.

A szerző tíz okkal indokolja, hogy miért tartja Busht Németország szempontjából jobb elnöknek.

1. Bush prioritásai egyértelműek. Ő az embereket megvető iszlamista fundamentalizmusban, a gyilkos indulatoktól fűtött mullahokban látja a nyugati világra leselkedő legnagyobb veszélyt.

2. Bush megtanulta a történelmi leckét. Az erőszakra hajló fanatikusokkal szemben nem használnak a szép szavak, csak a katonai erő. E tekintetben – ellentétben Kerryvel – nyoma sincs nála az ingadozásnak.

3. Bush elnöksége alatt az Egyesült Államok továbbra is viselni fogja az iszlamista fanatikusok által egyoldalúan megüzent “Szent háború” terheit – katonai, pénzügyi értelemben éppen úgy, mint a véres veszteségek tekintetében.

4. A terror elleni háború mellett az újraválasztott Bush mindent megtesz, hogy megakadályozza új atomhatalmak létrejöttét. Ez különösen érvényes Irán és Észak-Korea atomhatalmi ambícióira.

5. Bush megtanulta, hogy Amerika minden államot képes katonailag legyőzni, de képtelen a megszállt országot pacifikálni. Ezért második hivatali periódusában erősebben törekszik majd a nemzetközi együttműködésre. De soha sem teszi függővé döntéseit attól, miként szavaz az ENSZ-ben Líbia és Szíria.

6. Bush tudja, hogy Európa és Németország nem rendelkezik azzal a katonai kapacitással, hogy a jelenleginél érezhetően aktívabban vegyen részt nemzetközi küldetésekben. Ezért nem is fogja ezt követelni. Kerry ezzel szemben pontosan ezt fogja tenni – és ezzel az amúgy is súlyosan sérült német-amerikai kapcsolatokat tovább terheli.

7. Bush kormányzása alatt az Egyesült Államok megbízható partnere marad Izraelnek a létéért folytatott küzdelmében. Ez különösen a németeknek fontos.

8. A republikánusok mindig is a szabad kereskedelem elkötelezettebb támogatói voltak, mint a demokraták. Ez érvényes Bushra is, ha összevetjük Kerryvel. És ez jó a sokat exportáló Németországnak.

9. Minden amerikai kormány hibázik; Bush már elkövette ezeket a hibákat. Kerry még sohasem viselt kormányzati tisztséget. Az Egyesült Államok történetének egyik legfelkészületlenebb elnöke lenne.

10. Bush esetében tudható, hogy mit várjuk tőle. John Kerrynél ellenben senki sem tudja, merre vezetné az Egyesült Államokat és a világot.

Egyébként, volt már egy elnök, aki a legtöbb német a legsötétebb hülyének tartott, akit úgy hívtak Ronald Reagan – teszi hozzá a szerző.

Frankfurter Rundschau (frankfurter-rundschau.de)

A baloldali napilap tárcájában Christoph Schröder Szerelem. Gyűlölet. És szájszag című írásában a kétértelműségek mestereként ünnepli a Frankfurtban előadó Esterházy Pétert.

Ki képes arra, hogy szerelmet valljon írásban egy nőnek, miközben annak szájszagával, vagy jobban fogalmazva szájszagának különféle formáival foglalkozik írásában. Megtudjuk, hogy a szájszag két csoportba osztható: az egyik lehetővé teszi a most elfogyasztott étel rekonstruálását. Ez nem olyan borzasztó. Azonban létezik az a romlott, alig megfogható, mégis mindig jelenlévő, az “undor vad csúcspontja”. És mégis megcsókolja a mesélő ezt a nőt, újra és újra, mert szenvedélyesen szereti. Miközben a nő gyűlöli őt, mert azt hiszi csak szánalomból csókolták meg.

pressrelations.de/

Az újságírók számára híreket szolgáltató honlap információi szerint a hesseni tartományi gyűlés zöld frakciója a Wetzlar Kurier című havilap legfrissebb száma miatt a Német Sajtótanácshoz (az ORTT-hez hasonló hatáskörű szerv – a szerk.) kíván fordulni panaszával. Egyúttal be kívánja panaszolni a lap kiadóját a CDU tartományi gyűlési képviselőjét Hans-Jürgen Irmert, mert véleményük szerint egy írás megsértette a sajtókódex 6. és 9. paragrafusát. A zöldeket véleménye szerint az a kitétel, miszerint ha Günter Verheugen támogatja Törökország EU tagságát, akkor hazaárulás miatt be kellene perelni, sérti az EU biztos jó hírét.

A zöldek közleménye úgy fogalmaz, Irmer évek óta uszít a Wetzlar Kurierban a kisebbségek és a külföldiek ellen. Eljött az ideje, hogy véget vessenek a CDU előítéletek és a kisebbségek elleni hangulat- keltésnek. Mivel Hans-Jürgen Irmer ezt a felelőtlen hangulatkeltést nem hagyta abba, a Német Sajtótanácshoz fordultunk- nyilatkozta a zöldek médiapolitikai szóvivője Priska Hinz.

A képviselőnő bírálta, hogy a tartományi CDU kormány miniszterei támogatják ezeket az elviselhetetlen vitákat, melyek a Wetzlar Kuriertól rendszeresen előkerülnek. “Felszólítjuk tartományi kormányt, hogy a laptól és Hans-Jürgen Irmertől határolódjon el ahelyett, hogy továbbra is támogatná a CDU frakció vaskalaposait” – nyilatkozta Priska Hinz.

Der Spiegel (spiegel.de)

A baloldali hírmagazin a Német Könnyűatlétikai Egyesület orvosa minden olimpiai bajnokot csalónak tart címmel idézi a freiburgi ortopédiai szakember nyilatkozatát.

A lap szerint a német atléták vezető orvosa, Helmut Schreiber abból indul ki, hogy az atlétikai számokban minden olimpiai bajnok doppingolt. Ezért nem volt esélyük a német atlétáknak az aranyéremre.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív napilap Szemtelen, hazug, aljas címmel közöl Franz Müntefering SPD elnök Angela Merkelnek írt leveléből részleteket.

Müntefering szerdán elküldött és nyilvánosságra hozott levelében Michael Glosnak, a Bundestag CSU csoportja vezetőjének nyilatkozatára reagált. Glos kijelentette: “Akik ma Németországot vezetik nincs semmi közük Németországhoz. Németországot egy egyszeri, a múltban elkövetett bűnért, mint országot teszik felelőssé. Ezért egyes körökben egyfajta németgyűlölet él, amiért a baloldal egy része abban bízik, hogy Németország megszűnik.”

Müntefering szerint e szemtelen állítás célpontja a német szociáldemokrácia. Elvárja, hogy Glos tisztázza az ügyet és kérjen bocsánatot.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.