Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Rakéták a menekülttáborra

Nyolc egyiptomit vettek őrizetbe a tábai merénylet miatt

2004. október 26. (8. oldal)

Hírösszefoglaló

Legkevesebb tíz palesztin halálos áldozata és 35 sebesültje van egy, a Gázai övezet déli részén Hán Júnisz menekülttábor ellen tegnapra virradóra végrehajtott izraeli támadásnak kórházi források és szemtanúk szerint.

Kórházi források és szemtanúk elmondták, a halálos áldozatok mellett két izraeli katona és 33 palesztin megsérült. Palesztin biztonsági források és orvosok korábbi közlése szerint öt palesztin halt meg a támadásban. Az izraeli hadsereg harci helikopterek támogatása mellett vasárnap éjjel harckocsikkal bevonult a településre. A katonai akció célja az volt, hogy véget vessenek a környező izraeli települések elleni rakétatámadásoknak.

Palesztin források szerint mintegy harminc izraeli páncélos és hét földgyalu hatolt be az éjszaka folyamán Hán-Júnisz térségében a palesztinok területére, és egy egész negyedet megszállt. Jelentések szerint több izraeli harci helikopter legkevesebb négy rakétát lőtt ki palesztin célpontokra. Száeb Erekat, az Izraellel folytatott tárgyalások palesztin minisztere elítélte az izraeli katonai akció kiszélesítését.

Közben őrizetbe vettek nyolc egyiptomit azzal a gyanúval, hogy részt vettek a Sínai-félszigeten október elején elkövetett, legalább 34 ember halálát okozó robbantások kitervelésében, előkészítésében, illetve végrehajtásában, közölte az egyiptomi belügyminisztérium. A közlemény szerint a támadások értelmi szerzője, a palesztin Ajad Szaíd Száleh és fő cinkosa, Szulejman Ahmed Száleh egyiptomi állampolgár életét vesztette a tábai Hilton hotel elleni robbantásos merényletben. A merényletek két fő szervezője úgy tervezte, hogy még a robbanás előtt elhagyja a hotelt, de az időzített szerkezet a tervezettnél korábban lépett működésbe.

Maratoni vita a kivonulásról. Mintegy 17 órás vitát terveznek a knesszetben a Saron-tervként is emlegetett gázai kivonulás ügyében. A hatalmas indulatokat kavaró ügy miatt a parlament jeruzsálemi épülete köré kordont húzott a rendőrség, hogy feltartóztassák a feldühödött telepeseket. Előrejelzések szerint óriási tömeg tüntet majd a parlament körül. A szavazást ma este nyolc órakor fogják megrendezni. (S. L. S.)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.