Forrás: Magyar Rádió

Saron kormánya jóváhagyta a telep-felszámolási tervet

2004. október 24., vasárnap 13:34

126 olvasás

Az izraeli kormány jóváhagyta a palesztin területeken létesített zsidó települések egy részének megszüntetését célzó törvény-tervezetet. Saron kormányfő terve értelmében a megszállt Gázai övezetben felszámolják mind a 21 telepet, Ciszjordániában pedig a 120-ból 4-et szüntetnek meg. A felszámolandó telepek lakói kártérítést kapnak majd, de azokat megbüntetik, akik nem fogadják el a döntést.

Az izraeli kormány 13:6 arányban elfogadta a Gázai övezetből kiköltözők kártérítési és kitelepítési törvényét. A végleges szövegről kedden szavaz a parlament, ahol a jelenlegi számítások szerint többségben vannak a Gázai övezet kiürítésének hívei.

Most először szüntetnek meg zsidó településeket azokon a palesztin területeken, amelyeket Izrael 1967-ben foglalt el, és amelyeket a palesztinok visszakövetelnek az önálló állam megalakításához.

Közben egy nyilvánosságra került belső kormányjelentés szerint a nemzetközi jog értelmében Izrael a kivonulás után is megszálló hatalomnak számít majd, mivel továbbra is ellenőrizni akarja a terület határait, a tengerpartokat és a légi útvonalakat. Az izraeli nemzetbiztonsági tanácshoz benyújtott tanulmány szerint Izrael további felelősségét az csökkenthetné, ha nemzetközi erők vagy egy megegyezés keretében a palesztin hatóságok átvennék a térség fölött az ellenőrzést.

MR, Shiri Zsuzsa

Comments are closed.