Forrás: MNO

Áder: Mikor mond végre igazat Gyurcsány Ferenc?

2004. október 25. 14:51

MNO

Gyurcsány Ferenc más tollával ékeskedik, mert a polgári kormány 2002-es béremeléseit a saját érdemének tünteti fel – fogalmazott hétfői napirend előtti felszólalásában Áder János. A Fidesz frakcióvezetője rámutatott: 1996 óta idén csökkentek először a reálkeresetek. A szocialista kormány emellett növelte az államháztartási hiányt, az inflációt és az államadósságot is.

Rossz hírek, rossz értékelések jelentek meg az elmúlt napokban a magyar gazdaságról. A The Economist szerint a feltörekvő országok táborában a sor végén kullog Magyarország. A gazdasági lap kimutatása szerint csak a háborús övezetnek számító Izraelt, Dél-Afrikát, Mexikót és Perut előzzük meg – mondta Áder János, a Fidesz frakcióvezetője hétfői napirend előtti felszólalásában.

A Népszabadság szerint tény, hogy a régióban tapasztalt növekedésből Magyarország tudta a legkisebb mértékben kivenni a részét. Visszaesett Magyarország a növekedési versenyképességi rangsorban, áll a Világgazdasági Fórum vállalatvezetőinek értékelésében. Magyarország a második vonalból a harmadik vonalba süllyedt – mondta ezt a szocialisták korábbi pénzügyminisztere, Bokros Lajos. A rossz híreket a szocialista párt politikusai mellébeszéléssel, hazudozással próbálják tompítani – fogalmazott Áder János.

Göndör István a minap azt mondta: Magyarországon folyamatosan csökken a hiány, és folyamatosan csökken az infláció. 2002 májusában az államháztartási hiány 409 milliárd forint volt, két évvel később, az önök kormányzása idején 140 milliárddal több. Az infláció 2002-ben 5,6 százalék volt, két évvel később a szocialista kormány “sikeres” működésének következtében 7 százalék körüli. A bruttó államadósság nemzeti jövedelemhez mért aránya 2002-ben, a polgári kormány idején 53,4 százalék volt, most pedig közelíti a 60 százalékot. A számok világosan mutatják: önök növelték a hiányt, növelték az inflációt és növelték az államadósságot – folytatta Áder János.

De az igazmondással Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is hadilábon áll – hangsúlyozta. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc hat nappal ezelőtt a parlamentben azt mondta, hogy egy tíz éve általános iskolában dolgozó tanítónőnek a szocialista kormány intézkedéseinek köszönhetően, már 2002 őszén 77 százalékkal nőtt a fizetése. Ilyen tanítónő Magyarországon nincs – fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc azt is mondta, hogy a szocialisták intézkedéseinek következtében 24 százalékkal nőt a reálkereset Magyarországon. Gyurcsány Ferenc más tollával ékeskedik, mert a polgári kormány 2002-es béremeléseit a saját érdemének tünteti fel. A valóságban fele se igaz annak, mint amit állított – szögezte le.

Mit is mondott még Gyurcsány Ferenc? – tette fel a kérdést Áder János. Azt, hogy jobb az élet ma, mint 2001-ben volt. És mi a valóság? A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kimutatásai szerint 2001-ben nőttek a reálkeresetek, az idén pedig csökkentek. Nem elég, hogy nyolc év után tavaly emelkedett az infláció; hogy hat év után 2003-ban nőtt a munkanélküliség, hogy az államadósság mértékét drasztikusan növelték, hogy a költségvetési hiány mértékét drámaian megnövelték, most még egy nyolcéves rekordot is megdöntöttek: 1996 után először csökkentek a reálkeresetek – sorolta az ellenzéki politikus.

Gyurcsány Ferenc azt is mondja, hogy ma jobb az élet, mint egy évvel korábban. És mi a valóság? Az oktatásban dolgozók reálkeresete közel négy százalékkal kevesebb, mint tavaly volt; az egészségügyben dolgozók reálkeresete 3,5 százalékkal kevesebb, mint tavaly volt; és a szociális ágazatban dolgozók reálkeresete is közel 4 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi esztendőben. Ezek szintén a KSH friss adatai – húzta alá a Fidesz frakcióvezetője.

Ma többet kell dolgoznunk ugyanazokért az alapvető élelmiszerekért, mint egy évvel korábban – összegezte Áder János. Most már csak egyetlen kérdés van: mikor mond végre igazat Gyurcsány Ferenc? – zárta felszólalását a politikus.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.