Forrás: Hírtv

Roma kárpótlás – Összeült a visszaéléseket vizsgáló bizottság

Dátum: 2004. Oct. 20., Wednesday, 17:02

Rovat Belföld

Első alkalommal ült össze a holokauszt roma áldozatainak nemzetközi és hazai kárpótlását vizsgáló bizottság. A testület célja, hogy feltárja a kárpótlással kapcsolatos visszaéléseket és hiányosságokat, valamint ezek megoldására országgyűlési határozati javaslatot dolgozzon ki.

A roma holokauszt áldozatianak nezetközi és hazai kárpótlását vizsgáló bizottság több civil szervezet és az ügyészség meghallgatásának segítségével próbál megoldást találni a visszaélésekre, ugyanakkor a teljes cigányság számára megnyugtatóan rendezni a kárpótlás ügyét. A testület a parlament 2005-ös ülésszakára várhatóan kidolgoz egy határozati javaslatot is, amely többek között az eljárásbeli hiányosságokat pótolhatja.

Gusztos Péter, a roma holokauszt bizottság társelnöke: ‘A bizottságnak feladata azon is elgondolkodni és javaslatot tenni az országgyűlés számára, hogy mi a helyzet a kárpótlás esetleges folytatásával, illetve hogyan lehet ezt lezárni. Beszélhetünk-e a későbbiekben egy kollektív kárpótlásról és ha igen, akkor hogyan.’

A bizottság tagja Farkas Flórián is, aki az ülésen arra hívta fel a képviselők figyelmét: mielőbb megoldást kell találni a fennálló helyzetre, mert a kárpótlási csalások miatt több jogosult nem meri beadni igénylését.

Farkas Flórián a Lungo Drom elnöke: ‘Nagyon fontos. hogy perspektívákat határozzunk meg ez az országgyűlési határozat és akár egy olyan intézményi keretek között legyen ez a kérdés kezelve ami áttekinthető és társadalmilag kontrolállható, tehát egy élő monitoringként is tekinthető az ország, a társadalom megnyugvására. Igen sokkal tartozik ez az egész kárpótlási kérdés a magyar cigányságnak.’

A Lungo Drom elnöke szerint a munkájukat nehezíti, hogy a zsidó kárpótlásra jogosultakkal szemben nincs olyan nyilvántartás Magyarországon, amely a romákkal szemben elövetett atrocitásokat rögzítené. Farkas Flórián ugyanakkor furcsának találta, hogy a romák kárpótlását is egy zsidó szervezet végzi, ennek ellenére úgy véli: a két csoport kártalanításának nem szabad egymás rovására mennie. A bizottság legközelebbi ülésén az ügyészség, valamint a Nemzetközi Migrációs Alap képviselőjét szeretné meghallgatni.

***

Emlékművet állítanak fel Pécsett a második világháborúban náci haláltáborokba hurcolt és megölt romák tiszteletére. A pécsi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője szerint sokan elfelejtik, hogy több tízezer roma is meghalt a munkatáborokban.

Méltó emléket szeretnének állítani a holokauszt roma áldozatainak emlékére Pécsett, mert a második világháború alatt 80 ezer cigányt is elhurcoltak Hitler katonái. Ezért egy 2 méter magas, carrarrai márványból faragott emlékművet helyeznek el. A cigány kisebbségi önkormányzat vezetője szerint az elmúlt évtizedekben kevés szó esett arról, hogy a Holocaustnak több tízezer cigány is áldozatául esett, több tízezer roma pusztult el a náci koncentrációs táborokban, vagy a már megszállt területeken.

dr. Kosztics István a Pécsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke: Úgy látjuk, még mindig láthatatlan falak vannak, a társadalom még minidig nem akarja tudomásul venni, hogy a holokauszt időszakban rengeteg roma is elpusztult a náci haláltáborokban. Úgy gondoljuk, hogy 50-60 ezer embert hurcoltak el Magyarországról, akinek a többsége nem érkezett vissza, és Baranyából is több ezer elhurcolt volt.

Bár eredetileg ott akarták felállítani a szobrot, ahol halálvonatokra parancsolták az embereket, ez nem sikerült. Az önkormányzat ott ugyanis nem tudott helyet biztosítani. Végül hosszas vita után sikerült megegyezni a Lánc utcai rendelőintézet előti füves területben. A szobrot október 26-án avatják.

A hír forrása: Hír TV

Hír TV

Visszatértünk!

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=32095

Comments are closed.