Forrás: MNO

Ragályos a muzulmánok zsidógyűlölete?

A német nyelvterület lapszemléje

2004. október 20. 10:19

Keresztes Lajos

Bizonytalannak számít Kovács biztosi kinevezése – Átterjedhet Európára is „a muzulmánok zsidógyűlölete” – Válságban a konszenzusra épülő német szövetségi állammodell – Neonácik és posztkommunisták együttműködése egy német járási parlamentben – Aránytalanul több férfi van Kínában, és évről évre romlik a helyzet

Der Standard (derstandard.at)

A baloldali osztrák lap Magyarország kijelölt EU-biztosa „nem készült fel 100 százalékig” címmel ír Kovács László komiszári jelöléséről.

Az eddigi budapesti külügyminiszter Kovács László, akinek brüsszeli energiabiztosi kinevezése – az olasz jelölttel Rocco Buttiglione-val együtt – bizonytalannak számít, felkészültnek érzi magát erre a posztra, „még ha nem is 100 százalékig felkészültnek”. Az MTI információi alapján ezt nyilatkozta Kovács kedden a parlament EU integrációs bizottsága előtt. Az Európa Parlamentben a szükséges szakismeretek hiányát vetették a szemére.

Valójában naponta növekednek az energiapolitikai ismeretei, jelentette ki Kovács. Ezért ma már sokkal többet tud erről a területről, mint a szeptember végi brüsszeli meghallgatásán.

Süddeutsche Zeitung (sueddeutsche.de)

A baloldali müncheni napilapban A gonosz létezik címmel Leon de Winter fejezi ki azon félelmét, hogy az „antiszemitizmus botránya nagyon is életképes” Európában. Ezért úgy véli, ő végleg idegen marad az öreg kontinensen.

De Winter szerint Európában ismételten kell számolni antiszemita kilengésekkel. „Attól tartok, hogy az muzulmánok zsidógyűlölete közvetlenül, vagy közvetve másokra is átragad. Félek, hogy ha Európában egy hatalmas terrorcselekmény történik, akkor a zsidókat fogják felelőssé tenni, mert az ő arrogáns zsidó államukkal azt kiprovokálták. Attól tartok, hogy a történelem, ez a botrányok végtelen láncolata így működik. Az antiszemitizmus botránya nagyon is életképes. Ezt érzem. Ehhez megvan a szaglásom.”

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív napilapban Andreas Platthaus Vadul tevékeny címmel ír a bochumi OPEL művek munkásainak sztrájkjáról.

A bochumi „vad sztrájk (így nevezik a törvényes egyeztetési kötelezettség nélkül megkezdett sztrájkokat – a szerk.) a szerző szerint a konszenzusra épülő szövetségi köztársaság végét jelenti. A régi, korporatív alapokra épülő Szövetségi Köztársaságban „vad sztrájknak” nevezett jelenség figyelmeztetés, ami minden résztvevőt a legérzékenyebb pontján talál el. A szakszervezetek számára például saját tehetetlenségük ékes bizonyítéka. A General Motorst, egy világméretű konszernt pedig arra döbbent rá, milyen következményekkel jár, ha egy termelési részleg kiesik. Végül a politika egy sajátos bizalmatlansági indítvánnyal kényszerül szembesülni, mert ötven éven keresztül ebből a konszenzusos modellből élt és azt támogatta.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív napilapban Andreas Rosenfelder Magán egységfront című írásában mutatja be a poszt kommunisták és neonácik – történelemben nem példátlan – együttműködését.

Az ellentétek egymásra találása nemcsak a neoplatonista misztikában található meg, hanem a totalitarizmus elméletében is meghatározó motívum. Nem csak a kommunisták és a nácik együttműködése a berlini villamosvezetők 1932-es sztrájkjában igazolta, hogy a politikai spektrumban szélsőséges esetben bezárul a kör. E háttér ismeretében a siegburgi (Bonn melletti kisváros – a szerk.) járási parlament képviselőjének, Uwe-Bernd Griesert története olyan, mintha azt Ernst Nolte találta volna ki.

A PDS politikusa hatalmi okokból a járási parlamentben egy „technikai frakciót” alakított az NPD és a „Szövetség Németországért” mozgalom képviselőivel és így határozottan elítélő állásfoglalásra késztette a pártigazgatót. Az időközben a PDS-ből kizárt politikus úgy nyilatkozott, hogy néhány pont zavarja az NPD programjában, de az együttműködést a szociális kérdésekben el tudja képzelni. Ilyen például az NPD minimál nyugdíjra vonatkozó javaslata. Griesert a hétvégén úgy döntött, hogy a postán és telefonon érkező életveszélyes fenyegetések miatt kilép a technikai frakcióból.

Neue Züricher Zeitung (nzz.ch)

A konzervatív svájci lap Konfuciusz bosszúja címmel az első oldalon tudósít az egyre riasztóbb kínai férfi többletről.

Ennek egyik oka, hogy a férfiakat hagyományosan többre értékelik, a másik a hivatalos egyke politika. „A kormány statisztikai adatai azt mutatják, hogy Kínában 100 leányra 117 fiúszületés esik. A gazdag dél-kínai tartományban Kantonban ez az arány eléri a 100:130-at is. Becslések szerint 2020-ig 30-40 milliós férfi többlet miatt, a kínai férfiaknak nem marad más, mint az agglegényi élet.

Az egész fejlődés akkor öltött tragikus léptéket, amikor a születés előtti nem meghatározás általánosan elterjedt. Arra utalnak a statisztikák, hogy Kínában a leány magzatok esetében jóval magasabb az abortuszok aránya, mint fiúknál. Ez megmagyarázza, hogy a viszonylag gazdag régiókban – ahol ezeket a vizsgálatokat meg tudják fizetni – miért jóval magasabb a fiúk aránya.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.