Forrás: Magyar Rádió

Izraelt aggasztja Irán viselkedése

2004. október 20., szerda 16:20

352 olvasás

Irán kísérletet hajtott végre azzal a legkorszerűbb típusú rakétával, amellyel elérhető Izrael, és az Öbölben lévő amerikai támaszpontok. A nyugati hatalmak melett a zsidó állam is aggódik Teherán viselkedése miatt.

Ezt az iráni védelmi miniszter jelentette be a teheráni kormány ülése után. Brit, francia és német szakemberek csütörtökön Bécsben találkoznak iráni kollégáikkal, hogy tárgyaljanak Irán nukleáris tevékenységéről.

Iráni tisztségviselők előzőleg azt hangoztatták, hogy országuknak jogában áll az atomenergia békés célú felhasználásának kutatása.

A nyugati hatalmak mellett Izrael is különös figyelemmel kíséri az iráni fegyverkísérleteket és az ország békésnek mondott atomprogramját.

Izraelben aggódnak a legújabb iráni rakétakísérletek miatt. Bár az iráni elnök kijelentette, hogy országának atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál, Izraelben mégis aggodalommal figyelik az urándúsító programot, a világ egyik legnagyobb olajtermelő országának kísérleteit, és nem értik, hogy a hatalmas hagyományos energiakészlet mellett miért ragaszkodik Irán az atomerőművek építéséhez.

Különös gonddal követik az esetleges atomtöltetek célba juttatását elősegítő rakétaprogramot, az Izraelig elérő, egyre pontosabb célzást lehetővé tevő Sahab-3 közepes hatótávolságú rakétákkal végzett legfrissebb kísérleteket.

A magyar származású Áron Farkas Zeevi tábornok, az izraeli katonai hírszerzés vezetője nemrég azt nyilatkozta, hogy a nemzetközi ellenállás megakadályozhatja az atombombák gyártásához szükséges iráni urándúsítást. Ellenkező esetben dominóhatás történhet szerinte, és sorra más közel-keleti országok is atomprogramba fognak kezdeni.

MR, Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.