Forrás: Magyar Rádió

Új izraeli törvénytervezet: mezuza minden ajtón?

2004. október 19., 21.05

2004. október 19., kedd 13:18

121 olvasás

Ősidők óta látnak mezuzákat a zsidók ajtófélfáján. Ez jelzi, hogy ott zsidó lakik és egyben egyfajta amulett-szerű biztonságot jelent. Nemrég egy ortodox képviselő javasolta, foglalják törvénybe, hogy a közintézmények ajtajaira is kötelező a mezuza.

Ki nem tudja mi a mezuza? Mindenki tudja, vagy majdnem mindenki. Ez egy kis tokban elhelyezett pergamen, amelyre a Tóra egyik szakasza van felírva.

Ősidők óta látnak mezuzákat a zsidók ajtófélfáján – szerte a világon (az utóbbi években Magyarországon is). Ez jelzi, hogy ott zsidó lakik és egyben egyfajta amulett-szerű biztonságot jelent annak, aki az ajtón belül van. Vannak akik az ajtó belső részére teszik a mezuzát „biztonsági” okokból: hadd ne tudja a potenciális antiszemita, hogy itt zsidó lakik. Ezt tapasztaltam nemcsak Pesten és Moszkvában – hanem a new york-i Bronxban is.

Izraelben az ajtók 99%-án van mezuza, legalábbis a bejárati ajtón. Így van ez – anélkül, hogy az állam törvénye előírná ezt. Nemrég azonban egy ortodox képviselő javasolta, foglalják törvénybe, hogy a közintézmények ajtajaira is kötelező a mezuza, ott ahol a lakosság többsége zsidó és ahol az intézmény költségvetése legalább negyedrészben állami pénzekből jön.

A törvényjavaslatnak sok az ellenzője – vallásos emberek körében is, akik pedig szeretnék Izrael államát minél hagyományhűbb színekben látni. Fölösleges – mondják – csak ellenérzést fog kiváltani, mert az emberek nem szeretik, ha kényszerítik őket valamire, amit amúgyis tesznek. Az ellenzők bizonyítéka: a körülmetélésre (circumcisió) nincs Izraelben állami törvény és ennek ellenére a lakosság 96%-a eleget tesz ennek a tórai parancsolatnak.

Akik élesebben ellenzik, rámutatnak a törvény okozta abszurditások lehetőségére. Jeruzsálemben, például, ahol a lakosság többsége zsidó, vannak keresztény és moszlim egyházi épületek, amelyek – a törvényjavaslat alapján – kötelezhetőek lesznek a mezuza feltevésére&

Naftali Kraus – Rapcsányi László

Comments are closed.