Forrás: Magyar Rádió

Tony Blaire nem kíván vallást változtatni

2004. október 19., 21.05

2004. október 18., hétfő 9:32

Tony Blairt arról faggatták, hogy igazak-e a katolizálási szándékáról szóló hírek? A brit kormányfő röviden, de teljes határozottsággal, egyértelműen tagadta, hogy vallást kívánna változtatni.

Egy újságcikk nyomán Nagy-Britanniában elterjedt annak a híre, hogy Tony Blair miniszterelnök át szándékozik térni a római katolikus hitre. A sajtópletyka alapjául az szolgált, hogy a kormányfő néha katolikus feleségével együtt katolikus szentmisén vett részt és az idén nyáron Olaszországban egy katolikus templomban áldozott. Az esetleges áttérés nem zárta ki Timothy Russ, Blairék családi lelkiatyja sem.

Noha az angol közvélemény fölöttébb liberálisan kezeli a kormányfő származását, abban az országban, ahol az anglikán államvallás, a kormányfő esetleges katolizálásának híre mégis sokakat meghökkentett. (A neves 19. századi brit miniszterelnök, Disraeli ugyan zsidó vallásúnak született, de kikeresztelkedett és az anglikán egyház tagja volt.)

A Haladó Kormányzás nevű nemzetközi konferencia balatonőszödi összejövetelét követő sajtóértekezleten a Sky News brit televízió tudósítója – a jelenlévők élénk derültsége közepette – másról sem faggatta (méghozzá meglehetősen agresszív stílusban) Tony Blairt, hogy igazak-e a katolizálási szándékáról szóló hírek? A brit kormányfő röviden, de teljes határozottsággal, egyértelműen tagadta, hogy vallást kívánna változtatni.

Kulcsár István-Rapcsányi László

Comments are closed.