Forrás: Hírtv

Észtország: horogkereszt miatt távolították el az emlékművet

Dátum: 2004. Oct. 18., Monday, 16:39

Rovat Külföld

A finn napilap egy teljes kolumnát szentel a közelmúlt észtországi eseményeivel kapcsolatos nyugat-európai és finn számadásnak. A cikknek az adott – a szerző szavaival – ‘tragikomikus’ aktualitást, hogy Észtorszában a nemrégiben lepleztek le egy domborművet, melynek aláírása az volt, hogy ‘Az észt férfiaknak, akik 1940-45-ben a bolsevizmus ellenében és Észtország függetlenségéért harcoltak’.

A műalkotás a hitler-i német hadseregben saját hazájukért harcolt észt katonákat ábrázolta német egyenruhában (számuk meghaladta a 70000-et), az akkori valóságnak hűen: horogkereszttel és vaskereszttel. A domborművet ez utóbbi szimbólumok miatt az észteknek el kellett távolítaniuk. Az észt kormány hivatalos állásfoglalásában is kénytelen volt meghátrálni, s azt mondani, hogy a Szovjetunió elleni szabadságharcban résztvett észt katonák emlékét tisztelhetjük, de az egyenruhájukat nem. Az észt nép azonban e hivatalos állásfoglalás ellenére is helyére tudja tenni a dolgokat.

Mindennek a felemásságnak az oka, hogy Észtországot se a második világháborúban győztes ‘nyugati államok, se Oroszország nem érti’-írja Max Jakobson (a zsidó származású finn politikus, Finnország minisztere, több volt finn kormányfő tanácsadója, a szerk). De ahogyan az akkori Észtországot nem értették, úgy a későbbi, a Gorbacsov ellen és Jelcsin mellett politizáló észt politikát sem értette és támogatta se Finnország, se a Nyugat, pedig a történelem Észtország függetlenné válásával mindkét esetben az önálló és az önállóságot célként kitűző észt politikai gondolkodás helyességét bizonyította. ‘Azt nem említettem’-írja cikkében Jakobson -‘, hogy mit jelentett Észtország számára a német visszavonulás: a német megszállás szovjet megszállásra változását – a náci hatalomnak a kommunista hatalomra válását.’

Helsingin Sanomat, 2004 október 16.

KK. Finnország

A hír forrása: Hír TV

Hír TV

Visszatértünk!

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=31923

Comments are closed.