Forrás: Index

Elítélték Izraelben egy fegyvercsempész hajó palesztin kapitányát

2004. október 18. 21:33

[MTI]

Huszonöt év börtönbüntetésre ítélte a Karin A nevű hajó palesztin kapitányát hétfőn egy izraeli bíróság azzal a váddal, hogy nagy mennyiségű fegyvert próbált csempészúton eljuttatni a palesztinoknak.

Az izraeli biztonsági erők 2002. január elején a Vörös-tenger nemzetközi vizein, Eilat izraeli kikötővárostól 500 kilométerre tartóztatták fel a 4000 tonnás hajót, fedélzetén Katyusa sorozatvetőkkel, irányítható harckocsi-elhárító rakétákkal, aknákkal, kézifegyverekkel és nagy mennyiségű lőszerrel. Az 50 tonnányi, 15 millió dollár értékű rakományt az izraeli hatóságok szerint a Palesztin Hatóságnak szánták, s állítólag Irán és a libanoni síita Hezbollah pénzelte az ügyletet.

A hajó kapitánya, Omar Akavi állítólag beismerte, hogy a rakomány címzettjei a palesztinok voltak, ő maga tanácsadóként dolgozott a Palesztin Hatóság szállítási minisztériumánál, és a szállítmány eljuttatására a Palesztin Hatóság egyik tisztségviselőjétől kapott utasítást. Akavit az erezi katonai bíróság 25 évi börtönbüntetésre ítélte, két bűntársa 17-17 évet kapott.

Comments are closed.