Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Digitalizálás és szuperteletext

A médiatörvény nem alkalmazható ezen a területen

2004. október 19. (5. oldal)

Kisberk Szabolcs

Az elmúlt héten Magyarországon is beindult az ingyenesen hozzáférhető digitális földfelszíni televíziós műsorszórás (DVB-T). Kabhegy és Budapest vételkörzetében egy hagyományos tetőantenna és egy úgynevezett set-top-box segítségével bárki digitális minőségben nézheti a három közszolgálati televízióadó, az MTV, az m2 és a Duna Televízió adásait. Így a Duna TV és az m2 is országos földfelszíni tévécsatornává vált.

Az Antenna Hungária (AH) múlt héten indította el Magyarországon a digitális földfelszíni műsorszórást. A forradalmi változás, amely digitális televíziókészüléken keresztül vagy egy set-top-box segítségével élvezhető, számos új lehetőséget, hang- és képopciót kínál a tévénézőknek. A kifogástalan, zajmentes képminőség mellett CD minőségű sztereo, vagy Dolby Surround hangot és többnyelvű kísérőhangot vagy feliratot is beállíthat a néző. Pár éven belül a televízió előtt ülve kiválasztható lesz, hogy melyik kameraállásból nézzük a sportközvetítést, de be lehet majd lesni a szappanoperák kulisszái mögé is. A digitális televíziós rendszer által biztosítható többletfunkciók közül a legfontosabbak egyike az interaktivitás. Ez lehetőséget ad a nézőnek arra, hogy beavatkozzon a hozzá érkező adatfolyamba: kikérje a képernyőre a műsorral együtt érkező kiegészítő információkat, vagy üzeneteket küldjön a szolgáltató felé, például elektronikus vásárlások, szavazások, játékok vagy internetelérés során. A budapesti multiplex esetében lehetőség nyílik a jó minőségű műsorszolgáltatás mellett a helyi interaktivitást biztosító szuperteletext és EPG (Electronic Programming Guide – elektronikus programkalauz) szolgáltatások igénybevételére is. Az EPG a programok közti egyszerűbb navigálást és több szempont alapján történő csoportosítást és kiértékelést tesz lehetővé.

A DBV-T rendszer kiépítésére 1993-ban létrehozott páneurópai platform fő feladata, hogy koordinálja a szabványos digitális televíziós sugárzás összehangolt bevezetését a különböző országokban. A szervezet ajánlásai alapján készült szabványokat Európában eddig 27 ország, Európán kívül Ausztrália, Brazília, Dél-Afrika, Dél-Korea, Hongkong, India, Irán, Izrael, Malajzia, Mauritius, Kína, Szingapúr, Thaiföld, Tajvan és Új-Zéland fogadta el. Nyugat-Európában a 90-es évek második felében indultak az első kísérleti DVB-T sugárzások, majd 1998-ban elsőként Nagy-Britanniában kezdődött meg a rendszeres DVB-T műsorszórás. Azóta már üzemszerű szolgáltatások működnek Finnországban, Spanyolországban, Svédországban, Olaszországban, Hollandiában és Németország berlini régiójában is. A digitális sugárzás céljaira felhasználható frekvenciakiosztás jelenleg még nem létezik a kontinensen, ezt a kérdést a 2005-ben megrendezésre kerülő WARC konferencia fogja rendezni.

Az új technológiára való átállás azonban nemcsak egy lehetőség, hanem elkerülhetetlen lépés, ugyanis tíz éven belül a világon szinte mindenütt megszűnik az analóg földfelszíni műsorszórás. Az Európai Unió 2012-ig adott haladékot az analóg sugárzás befejezésére, az Egyesült Államokban viszont már két éven belül le kell állítani.

A Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) az európai országok esetében hat multiplexszel számol, amelyek a műsorszolgáltatókat gyűjtik egybe. (A multiplex egy közös tévés kínálatot jelent – a szerk.) A multiplexekbe négy-öt különböző csatorna kerülhetne be, így ez öszszesen közel harminc tévéadást jelent. Hazánkban szintén hat multiplex beindítására lesz lehetőség a mai műszaki ismereteink alapján, így a végső kiépítés után akár harminc földi sugárzású műsor vételét teszi lehetővé a háztartások számára a digitális műsorszórás – jelentette ki Lévay Örs, az Antenna Hungária Rt. elnöke. A digitális televízió első ránézésre ugyanazt nyújtja, mint a mai megszokott analóg készülék, de van néhány nagyon nagy különbség. Ilyen a kiváló kép- és hangminőség, az interaktivitás, de a legfontosabb, hogy sokkal több csatornát tudunk ugyanazon a frekvenciakészleten sugározni – emelte ki Lévay. Hozzátette: – Ma Magyarországon három földfelszíni frekvencia van, ezért csak három adó fogható tetőantennával (MTV, RTL Klub, TV2), a digitális rendszerben ez a menynyiség megötszöröződik. Az Antenna Hungária Rt. elnöke kiemelte, hogy a legsúlyosabb kérdés a törvényi szabályozás. A mai médiatörvényt az analóg műsorszórásra szabták, a digitális érában gyakorlatilag nem alkalmazható, ezért ahhoz, hogy kiteljesedett mértékben lehessen digitális televíziózást folytatni, a médiatörvény módosítására van szükség – hangsúlyozta. A médiatörvény szerint ugyanis – amelynek megváltoztatásához kétharmados döntésre lenne szükség – földfelszíni műsorszórással működő országos televízió szakosított (tematikus) műsorszolgáltatóként nem működhet.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001

Comments are closed.