Forrás: Origo

Zuschlag kész lemondani képviselői mandátumáról

2004. október 17., vasárnap, 11:01

Zuschlag János kész lemondani képviselői mandátumáról, mert szerdán a Terror Háza előtt az elhurcolt zsidókkal kapcsolatban viccelődött. A szocialista képviselő lemondásáról az őt jelölő kiskunhalasi pártszervezetnek kell döntenie. Hiller István MSZP-elnök szerint „több történt, mint néhány buta és megfontolatlan mondat”.

Zuschlag a Terror Háza előtt

Zuschlag János MSZP-s képviselő a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában vasárnap elmondta: lemond képviselői mandátumáról, ha a párt vezetői vagy az őt jelölő kiskunhalasi szervezet erre kéri. Mint mondta, arra is felkészült, hogy a frakció hétfőn kizárja meggondolatlan kijelentése miatt. „Az első komoly hibát elkövettem. Nem volt direkt és nem volt megfontoltság benne” – mondta, hozzátéve: úgy érzi, az elmúlt időkben mindent megtett, hogy lezáruljon ez a „nagyon kínos történetet”.

Zuschlag János MSZP-s képviselő, a Fiatal Baloldal – Ifjú Szocialisták (Fibisz) elnökhelyettese kedden virágot helyezett el a Terror Háza előtt, csatlakozva a „Virággal az újnyilasok ellen” elnevezésű akcióhoz. A Hír TV közlése szerint Zuschlag János és egy politikustársa között ekkor hangzott el egy beszélgetés: „Hideg van, nem? Gondold el egyébként, hogy ebben az időszakban milyen hideg volt szegény embereknek”. Erre Zuschlag János, a tv-felvétel tanúsága szerint nevetve, úgy válaszolt: „Azoknak már nem volt hideg”.

Zuschlag János csütörtökön közölte: megkövet mindenkit, akit megbántott „félreérthető kijelentéseivel”. A politikus visszalépett a jelöléstől az MSZP elnökségi tagságára. Az MSZP etikai albizottsága pénteken fegyelmi eljárást javasolt Zuschlag Jánossal szemben, valamint azt, hogy a jelölési joggal bíró kiskunhalasi pártszervezet szólítsa fel a képviselőt a mandátumáról való lemondásra.

Hiller István a szombati Nap-keltében kifejtette: „több történt, mint néhány buta és megfontolatlan mondat”. „Amikor másnap emberek tízezrei jöttek el az Andrássy útra, (…) tiltakoztak a fasizmus ellen (…) akkor „nem lehet elviselni”, amit a képviselő tett – mondta. „A baloldalon és a szocialista párton belül a szolidaritás érték, kétoldalú dolog (…) az egyes tagnak is szolidárisnak kell lenni a többséggel, ez itt nem történt meg. Úgy hiszem tehát, hogy Zuschlag képviselő úrnak fel kell ajánlania a mandátumát, ezt megtette, és a mi szabályaink, belső törvényeink értelmében valóban az őt jelölő szervezetnek kell azt a döntést meghoznia, hogy ezt elfogadja vagy nem” – mondta Hiller István.

[origo]

Comments are closed.