Forrás: MNO

Sokat romlott az Egyesült Államok megítélése

Csak Izrael lakosainak jó a véleménye Bushról

2004. október 16. 16:30

Jack Corn

Egy friss felmérésből – amelyben az Egyesült Államokhoz fűződő viszonyukról kérdezték az embereket – kiderült, hogy tíz országból nyolcban azt szeretnék, ha Kerry nyerné meg az elnökválasztást. Bushra Izrael és Oroszország szavazott.

Az Associate Press hírügynökség felkérte tíz különböző országban dolgozó tudósítóját, hogy a helyi újságokon keresztül kérdezzék meg az embereket arról, hogy mi a véleményük az Egyesült Államokról.

A válaszokat az angol The Guardian, a kanadai La Presse, a francia Le Monde, a spanyol El Pais, a japán Asahi Shimbun, a dél-koreai Joong Ang Ilbo, az ausztrál Sydney Morning Herald és a Melbourne Age, a mexikói Reforma, az izraeli Haaretz és az orosz Moscow News olvasóitól kapták a szerkesztők.

A japánok 74, a franciák 70, a dél-koreaiak 67, a kanadaiak 64, a spanyolok 60, összességében a válaszadók 57 százaléka azt felelte, hogy Amerikáról kialakított véleménye sokat romlott az utóbbi 2-3 évben. Ennek fő okának a Bush által indított iraki háborút jelölték meg, ami nyolc ország lakói szerint nem érte el a célját. A zsidó állam lakosai szerint az USA politikája irántuk kedvező és Bushról is jobb a véleményük, mint a nyolc másik államban. Az erre vonatkozó kérdést nem tették fel a moszkvai lapban.

Nyolc ország polgárai azt szeretnék, hogy John Kerry nyerje meg az amerikai elnökválasztást. Például a franciák 72, a dél-koreaiak 68, a kanadaiak 60, a spanyolok 58, az ausztrálok 54 és az angolok 50 százaléka szavazna a demokrata elnökjelöltre. Az Oroszországban és Izraelben élők továbbra is Busht akarják a következő négy évben amerikai elnöknek.

A válaszadók 52 százaléka még mindig példának tekinti az USA politikai és gazdasági berendezkedését, de az ezt bírálók aránya eddig nem látott mértékben 42 százalékra emelkedett. Anglia, Mexikó és Dél-Korea polgárainak többsége szerint már nem tekinthető követendő példának az amerikai rendszer, míg Kanada, Oroszország, Japán és Izrael lakói úgy vélik, hogy jelenleg nem létezik jobb az amerikai típusú demokráciánál.

A nagy többség tárgyilagosan határvonalat húzott az amerikai nép és az USA politikai vezetői közé: a válaszadók 67 százaléka továbbra is baráti érzéseket táplál az amerikaiak iránt.

Változó volt az egyes országokban, a felmérésben résztvevők aránya: Izraelben 522 válasz érkezett, míg Ausztráliában 1417 résztvevője volt a felmérésnek. A másik nyolc országban 1000 körül volt a megkérdezettek száma.

A közvélemény-kutatást szeptember elejétől kezdve öt héten keresztül végezték. A hibalehetőséget 2,6 és 4,38 százalék között állapította meg a nemzetközi hírügynökség.

Forrás: AP

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.