Forrás: Magyar Rádió

Izrael megerősítette, véget értek a Bűnbánat napjai

2004. október 15., péntek 22:08

269 olvasás

Az izraeli kormány szóvivője megerősítette, hogy országa befejezte a Gázai övezetben 16 napja indított hadműveleteket. Az izraeli katonák már pénteken megkezdték kivonulásukat a térségből, ahol az elmúlt hetekben mintegy 100 palesztin vesztette életét.

Az izraeli hadsereg 200 tankja és páncélos járműve akkor vonult be a Gázai övezetbe, amikor az egyik határmenti városban, Szderotban egy rakéta megölt két izraeli gyermeket.

A katonai vezetők már régebben szorgalmazták a Bűnbánat napjai hadművelet lezárását, a dzsabalíjai menekülttábor elhagyását. Az izraeli egységek továbbra is a környéken maradnak, hogy Kaszamok indítása esetén akcióba léphessenek, de elhelyezkedésük megváltozik.

Mindez korántsem jelenti a harcok végét Gázában, és a többi 1967-ben elfoglalt területen. Egy légierő által kilőtt rakéta péntek reggel meg is ölt egy palesztin fegyverest és súlyosan megsebesített három másikat a dzsabalíjai menekülttáborban.

A csütörtöki légitámadásoknak öt áldozata volt. Az akcióban eddig több mint száz palesztin vesztette életét.

Csütörtökön este ugyanakkor több ezer telepes tiltakozott Izrael-szerte Saron miniszterelnök kivonulási terve ellen, amelynek értelmében a Gázai övezet északi részén lévő zsidó telepeket 2005 végéig felszámolnák. Az izraeli parlament október végén dönt a kérdésről.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.