Forrás: Magyar Rádió

Antifasiszta tüntetés három kormányfővel, kisebb bekiabálásokkal

2004. október 15., péntek 22:35

2300 olvasás

Antifasiszta tüntetés – három kormányfő részvételével a Terror Háza előtt. A tüntetők a nyilas hatalomátvétel hatvanadik évfordulóján a fasizmus újjáéledése ellen tiltakoztak.

Fotó: Neubauer Rudolf Az Andrássy út teljesen megtelt 6 órára és az emlékezők soraiban jelent meg Horn Gyula és Medgyessy Péter volt, illetve Gyurcsány Ferenc jelenlegi miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Kuncze Gábor az SZDSZ vezetője és számos kormánytag is. A nácizmus európai és magyarországi áldozataira, illetve a zsidó és cigány deportáltakra emlékeztető gyertyákat Suchmann Tamás gyújtotta meg.

A szervezők jelezték, Mádl Ferenc köztársasági elnök támogatja a kezdeményezést, ám külföldi elfoglaltsága miatt nem tudott megjelenni. Majd felolvasták Demszky Gábor főpolgármester levelét, melyben a szabad demokrata politikus felhívta a figyelmet, hogy a nyilas hatalomátvétel okozta sötét időszak nem egyik napról a másikra következett be, ahogy most sem egyik napról a másikra bukkantak fel az új nyilas eszmék. „A budapestiek éppen a szabadságunkkal együtt, mintegy annak árnyékaként újra feltámadt nemzetmérgező uszítás ellen tüntetnek. Nem tíz, vagy száz szerencsétlen fiatal, hanem az őket kitermelő rasszista hazugságiparosok és pártfogóik ellen” – így a levél.

Magyar Bálint oktatási miniszter arról beszélt, hogy az igazi demokrata mindig megpróbálja megérteni vitapartnere álláspontját. Ám a nyilas eszmét újjáélesztése kivételt jelent.

– Vannak olyan kérdések, amelyben az az igazi demokrata, aki a világot csak feketének, vagy csak fehérnek látja. Ilyen a nácizmus, a hungarizmus, az antiszemitizmus és a rasszizmus. Ezekre a demokrata hangos és egyértelmű nemet mond – közölte Magyar Bálint.

Hiller István kulturális miniszter kijelentette: köztársaság ott van, ahol szót emelnek azok ellen, akik közös értékeink ellen törnek. A figyelmeztetésnek pedig határozottnak, de méltóságteljesnek kell lennie. ez a demonstráció pedig ilyen.

– Nem tűrjük a fasizmust. Semmilyen állapotában, semmilyen alakváltozásában. Semmilyen nemében. Semmilyen megnyilatkozásában – mondta Hiller István.

Pénteken délután már volt egy komolyabb, több ezer résztvevős demonstráció a Hősök terén, ahol Glatz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke mondott beszédet. Ő kiemelte, hogy idén már több helyen részt vett az országban holokauszt-megemlékezéseken és nyugalommal, örömmel töltötte el az, hogy sehol nem tapasztalt kellemetlenséget, atrocitást. Ahogy örömmel töltötte el az is, hogy tagjai vagyunk immár Európai Uniónak, amely szerinte egy olyan közösség, ahol bárki szabadon felszólalhat az olyan jelenségek ellen, mint a magyarországi romákat ért atrociátások, a vajdasági magyarokat ért támadások, vagy akár a franciaországi zsidó sírok rombolása.

A méltó megemlékezés tette nehézzé, hogy a rendezvény egyik céljává az új nyilas eszmék terjesztői elleni fellépés vált – vélte a Terror Házánál több résztvevő. Az 1944-es nyilashatalom-átvétel és uralom áldozataira való emlékezést azonban végül csupán néhány bekiabálás zavarta meg. A rendőrség öt embert előállított, ellenük rendzavarás miatt szabálysértési eljárást indítottak.

Kotsis Márk, MR

Comments are closed.