Forrás: MNO

Merényletsorozat a Sínai-félsziget szállodái ellen

30 turista a robbantásokban, 80 palesztin a hadjáratban halt meg

2004. október 8. 12:01

Udvardy Zoltán

Mintegy 30 halálos áldozatot követeltek a tegnap éjjeli robbanások az egyiptomi-izraeli határ közelében. A területtel határos Gázai övezetben az elmúlt 10 nap alatt 80 palesztint öltek meg az izraeli offenzívában. Párizsban az indonéz nagykövetségnél robbant egy pokolgép.

A Guardian szerint gépkocsiba rejtett pokolgépek robbantak a Vörös-tenger Akabai-öble mentén fekvő szállodáknál. A sebesültek száma eléri a 100 főt. Izraeli biztonsági források beszámolnak: a bombák kis híján romba döntötték az egyiptomi-izraeli határnál fekvő Tába városának Hilton szállóját, amely a fiatal izraeli víkendezők egyik kedvelt célpontja.

Az áldozatok között feltűnően sok az orosz származású izraeli, így a sebesültek között 8 orosz állampolgár van. A tel-avivi orosz nagykövetség szerint az áldozatok között újabb orosz-izraeli állampolgárok is lehetnek. A Hiltonban két brit állampolgár is életét vesztette. Szemtanúk szerint számos turista az égő romok között rekedt. Számos sebesültet azonnal a határ túloldalán fekvő izraeli Eliat városába szállítottak ellátásra. Az izraeli katonai rádió szerint a tízemeletes tábai Hilton egyik oldala teljesen összeomlott.

Míg az egyiptomi rendőrség nem zárja ki, hogy a Hiltonban a szálloda konyhájának gázpalackjai robbantak fel, az izraeli védelmi miniszter helyettese, a Tábába ellátogató Zeev Boim szerint elképzelhető, hogy az al-Kaida terrorszervezet, vagy azzal kapcsolatban álló csoportok követték el a robbantást.

Két robbanás törtét a Tábától délre lévő Nuweiba Ras-Sitan nevű üdülőhelyén is, ahol legalább 42-en megsebesültek.

A hétvégére az egyhetes zsidó ünnep, a Sukkot miatt legalább 10 ezer izraeli turista érkezett a Vörös-tenger partján fekvő üdülőhelyekre. A robbantások után, a mára virradó éjjelen az izraeli külügyminisztérium megkezdte az izraeli turisták evakuálását. A zsidó állam nem ajánlja polgárainak, hogy Egyiptomba látogassanak, mert ott „konkrét terrorveszélynek” vannak kitéve – közli a Guardian tudósítója.

A Egyiptomhoz tartozó Sínai-félszigetet Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el. A terület az 1979-es békemegállapodással ENSZ-felügyelet alatt került vissza az arab államhoz. A területtel határos Gázai övezetben az elmúlt 10 nap alatt 80 palesztint öltek meg az izraeli offenzívában, melynek célja az volt, hogy ne indítsanak erről a területről rakétákat a zsidó állam déli területei felé – emlékeztet a brit lap.

Párizsban pénteken a hajnali órákban került sor nagyobb robbantásra: ekkor egy csomagba rejtett időzített bombát támasztott valaki az indonéz nagykövetség falának. A robbantás mintegy 10 könnyebb sérüléssel járt; az áldozatok többsége a betört ablaküvegek miatt sérült meg.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.