Forrás: Magyar Rádió

Betért (visszatért) spanyol és portugál zsidók

2004. október 8.

2004. október 8., péntek 10:07

130 olvasás

Spanyolországból és Portugáliából az utóbbi időben szervezett csoportok érkeznek Izraelbe, akik alig különböznek a többi nem zsidó turista csoporttól. Az egyetlen különbség, hogy ők zsidóknak tartják magukat, illetve az egykori marannusok leszármazottainak.

Spanyolországból és Portugáliából az utóbbi időben szervezett csoportok érkeznek Izraelbe, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a zsidó állammal. Ők alig különböznek a többi nem zsidó turista csoporttól, amelyek nyáron Izraelbe nyaralnak, télen Éjlatban telelnek. Az egyetlen különbség, hogy ők a keresztények zsidóknak tartják magukat, illetve az egykori marannusok leszármazottainak.

A marannusok (héberül Ánuszim) a XV. Században kényszerültek felvenni a katolikus vallást, amikor Ferdinánd és Izabelle kiűzték a zsidókat, akik csak azzal a feltétellel maradhattak ott, ha kitértek. A többség felkerekedett és elment – míg egyesek látszatra katolikusok lettek, de titokban tartották a zsidó vallást. Akiket az inkvizíció ezen rajta kapott, azokat kínpadra vonszolták, halálra kínozták, vagy máglyán elégették.

Nemrégiben Jeruzsálembe érkezett egy 19 fős női csoport, amelynek tagjai már be(vissza)tértek a zsidóságba. Egyikük, egy 51 éves, spanyol iskola igazgatónője elmondta, hogy megrázó élmény volt számára, amikor alámerült a rituális fürdőben (mikve), ami befejező aktusa a betérési procedúrának, ami által teljes értékű zsidó lett.

Rapcsányi László-Naftali Kraus

Comments are closed.