Forrás: Magyar Rádió

Az al-Kaidát gyanúsítják a véres egyiptomi merényletekkel

2004. október 8., péntek 12:53

1761 olvasás

Az egyiptomi hatóságok tájékoztatása szerint nincs magyar áldozata a tabai merényletnek. Az egyiptomi terrorakciókban 31-en vesztették életüket.

A korábbi hírekkel ellentétben a halottak többsége izraeli, arról azonban egymásnak ellentmondó jelentések érkeznek, hogy hány izraeli vesztette életét. A Reuters hírügynökség úgy tudja, hogy 19-en, az AFP szerint 23-an haltak meg. Moszkva szerint egy orosz állampolgár is életét vesztette, nyolcan pedig megsérültek a merényletben. Londonban azt közölték, hogy a több mint 120 sérült között két brit is van.

Először az izraeli határ közelében lévő Tabában történt detonáció a Hilton Hotelnél, majd a várostól délre, Rasz asz-Sajtán üdülőhelyen volt robbanás.

A holttesteket egyelőre Egyiptom nem adja ki Izraelnek, és egyelőre nem engedik be az izraeli holttestekkel foglalkozó vallásos szervezet képviselőit. Az egyiptomi polgárok amúgy roppant segítőkészek, saját autójukon szállítják a sebesülteket a határhoz, hogy onnan minél hamarabb eljussanak kórházba.

Ezzel szemben Izrael vádolja a hivatalos egyiptomi hozzáállást. Elsősorban nem Tabában, hanem másik robbanás színhelyén, a sínai-félszigeti üdülőhelyen merültek fel problémák, izraeli beszámolók szerint több mint két óra után érkeztek csak meg az egyiptomi mentőalakulatok, és igencsak hiányos felszereléssel – addig egyszerűen a tengerparton véreztek a sebesültek. Az egyiptomi hatóságok nincsenek fölkészülve úgy, ahogy ezt az izraeli oldalon már az utóbbi évek során megszoktuk.

Az izraeli hatóságok szerint az al-Kaida terrorszervezet áll a támadások mögött. A radikális Iszlám Dzsihád és Hamász nevű szervezet is hangsúlyozta, hogy nem a palesztin fegyveresek követték el a merényletet.

Egy eddig ismeretlen iszlám csoport közölte, hogy az ő emberei felelősek a robbantásokért, amely, nyilatkozatuk szerint, válasz volt arra, hogy az izraeliek megölték a Hamász vezetőjét, Ahmed Jaszin sejket.

Egyébként a kairói magyar nagykövet úgy tudja, nem volt regisztrált magyar vendége Tabában a Hilton szállodának. Pető Tibor a Magyar Rádiónak elmondta: Egyiptom a luxori merényletek óta mostanáig biztonságosnak számított turisztikai szempontból.

Egyelőre még nem tudni, hogy a hatóságok milyen biztonsági intézkedéseket vezetnek majd be a Sínai-félszigeten csütörtökön este elkövetett merényletsorozat után.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.