Forrás: Hírtv

Robbantások Egyiptomban

Dátum: 2004. Oct. 08., Friday, 08:36

Rovat

Egyiptomban 18-an haltak meg és 120-an megsebesültek a tábai Hilton hotel, és sínai-félszigeten lévő a két étterem ellen elkövetett merényletekben. Az izraeli polgári védelem egyik vezetője az ideiglenes adatok ismeretében közölte, az áldozatok főképp izraeli turisták. Majdnem 40 embert még mindig keresnek.

Az első detonáció közép-európai idő szerint tíz óra tájban következett be az Akabai-öböl északi csücskében, az egyiptomi-izraeli határon lévő Tábába. Jair Naveh izraeli polgári védelem egyik vezetője elmondta, hogy a szálló halljába behajtott egy robbanószerkezettel teli kamion, amely ezután felrobbant. Az épület nyugati szárnya összeomlott és sok embert maga alá temetett. Az áldozatok többsége izraeli turista, akik az egy hétig tartó, zsidó sátoros ünnep alkalmából tartózkodott a sínai-félszigeti üdülőhelyeken.

Egyiptomi kérésre Izrael helikoptereket és mentőautókat küldött, hogy sebesülteket mielőbb kórházba szállítsák.

Nem sokkal később a várostól délre lévő Nuweiba mellett, egy Ras al-Sitan nevű üdülőhelyen történt két kisebb detonáció.

Egy az interneten megjelent közleményben az eddig ismeretlen, az Iszlámista Világcsoport nevű szervezet vállalta magára az akciót. Izrael szerint az Oszama bin Laden vezette al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat áll a merénylet mögött.

Az izraeli kormány egy hónapja közleményben szólította fel állampolgárait, hogy ne utazzanak Egyiptomba, mert a térségben tartózkodó turisták elleni terrortámadások várhatók. A figyelmeztetés egy lehetséges támadás célpontjaként jelölte meg a Vörös-tenger partján lévő Tábát. Ez volt a Sínai-félsziget utolsó területe, amelyet az 1979-es békeszerződés értelmében a zsidó állam 1988-ban visszaadott Egyiptomnak. A tábai Hilton szállóban tartották az izraeli-palesztin béketárgyalások eddigi utolsó fordulóját 2001 januárjában.

A hír forrása: Hír TV

Hír TV

Visszatértünk!

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=31165

Comments are closed.