Forrás: Hírtv

‘Maradjunk csak barátok’ – Magyar író a török EU-csatlakozás ellen

Dátum: 2004. Oct. 07., Thursday, 15:56

Rovat EU

Európa csak baráti kapcsolatot ápolhat Törökországgal, szövetséget nem vállalhat vele – írja Petőcz András, a Magyar P.E.N. Club alelnöke a Le Figaro francia lapban megjelent írásában. A publicisztika felidézi a történelmi múltat: Magyarország 300 éves harcát a török befolyás ellen, a másfél évszázados megszállást, azt a folyamatos, heroikus ellenállást, amit Európa szimpátiája kísért.

Savoyai Jenő forog a sírjában?

A Kassák-, József Attila- és Graves-díjas költő, író a lap címoldalán is kiemelten jelzett írásában emlékeztet: az ottomán birodalom nem akart megállni Buda váránál, ki akarta terjeszteni hatalmát Bécsre, Rómára és Velencére, a keresztény Nyugatra. Petőcz nem mulasztja el felhívni a figyelmet arra, hogy a déli harangszó a keresztény templomokban máig a nándorfehérvári csata emlékét idézi.

‘Nem véletlen, hogy a XVII. század végén a francia arisztokrata hadvezér, Savoyai Jenő vezetésével nemzetközi sereg szabadította fel Buda királyi várát. Ebben a seregben voltak franciák, németek, olaszok, spanyolok és svédek. Ez volt az ‘európai unió hadseregének’ első akciója’ – vélekedik Petőcz.

Maradjunk csak barátok

Európa egységét szerinte a közös értékek adják: a zsidó-keresztény és a görög-római kultúra, a francia felvilágosodás és a német romantika. A földrajzi adottságok, az évezredes történelem, az ennek során kialakult mentalitásbeli hasonlóságok, azonosságok jelentik az európaiság gyökerét.

‘Törökország kívül esik mindezen. Nincsenek közös hagyományaink. Egyetlen egy sem.’ – állítja a szerző, aki szerint Törökországnak Mexikóhoz hasonló státuszt kell adni, az európai ‘Egyesült Államok’, az Európai Unió mellett.

‘Az Európai Unió és Törökország kapcsolata baráti lehet. Se több, se kevesebb.’ – zárja írását Petőcz András.

(euro.hu)

A hír forrása: Hír TV

http://www.hirtv.hu/

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=31118

Comments are closed.