Forrás: Magyar Rádió

Gáza: terroristagyanús ENSZ-alkalmazottak

Izrael: Addig támadunk, amíg nem szűnnek meg a palesztin incidensek

2004. október 5., kedd 22:19

519 olvasás

A Gázai övezetben őrizetbe vettek 13 ENSZ alkalmazottat, akik ellen a tervek szerint terrorista tevékenységgel összefüggésben emelnek vádat – közölte az izraeli hadsereg vezérkarának egyik tagja.

Azt nem árulta el, hogy konkrétan mivel gyanúsítják őket, milyen nemzetiségű embereket vettek őrizetbe, és azt sem lehet tudni, hogy mikor fogták el a világszervezet munkatársait.

Közben újabb két palesztin fegyveres vesztette életét, amikor az izraeli légierő rakétát lőtt ki az egyik Gázai övezetben lévő menekülttáborra.

Az izraeli hadsereg kedden amúgy újabb célzott rakétatámadásal megölte az Iszlám Dzsihád palesztin szervezet gázai fegyveres szárnyának helyi vezetőjét és a szervezet egyik tagját.

Korábban a ciszjordániai Ramallahban két palesztin fegyveres és egy izraeli katona halt meg, amikor az izraeli csapatok rajtaütöttek a városon. Az arab országok az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordultak, hogy a világszervezet szólítsa fel az izraeli államot katonái visszavonására. A két palesztin halott az Arafat vezette Fatah fegyveres szárnyának tagja. Az akció során letartóztattak öt palesztint, egyikük a Hamász rangidős tagja.

A palesztinok válaszul újra egy izraeli települést támadtak, egy izraeli megsebesült. Az izraeli vezérkari főnök közölte, a hadműveletet addig folytatják, amíg teljesen meg nem szüntetik az izraeliek ellen indított rakétatámadásokat.

Időközben izraeli katonák agyonlőttek egy tizenéves palesztin lányt is a Gázai övezet déli részén, Rafah közelében. A ciszjordániai Hebronban pedig a radikális palesztin csoport, a Hamász egyik fegyveresét ölték meg az izraeliek.

Röviddel később arról érkezett hír, hogy Izrael és a palesztin hatóság tárgyalásokat kezdett annak érdekében, hogy befejezzék az izraeli hadsereg offenzíváját a Gázai övezetben. Biztonsági források szerint a kapcsolatfelvétel célja, hogy megakadályozzák a palesztin rakétatámadásokat a zsidó állam területén lévő települések ellen.

Az átfogó támadás hat napja alatt eddig több mint 70 palesztin, többségében fegyveres halt meg.

Közben az arab országok az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordultak, hogy a világszervezet szólítsa fel az izraeli államot katonái visszavonására.

Az Egyesült Államok fenntartásait hangoztatta az ügyben. Az amerikai nagykövet vétót helyezett kilátásba, ha – mint mondta – egyoldalú határozat születne. Az amerikai külügyminiszter, Colin Powell reményét fejezte ki, hogy Izrael rövidesen véget vet az akciónak.

MR

Comments are closed.