Forrás: MNO

Az ENSZ BT-hez fordultak az arab államok Izrael miatt

2004. október 5. 12:02

MNO

A ciszjordániai Ramallahban két palesztin fegyveres és egy izraeli katona halt meg, amikor az izraeli csapatok rajtaütöttek a városon. Az arab országok az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordultak, hogy a világszervezet szólítsa fel az izraeli államot katonái visszavonására.

A két palesztin halott az Arafat vezette Fatah fegyveres szárnyának tagja. A Gázai övezetben nyolcan vesztették életüket az izraeli katonaság hadműveletében. Az akció során letartóztattak öt palesztint, egyikük állítólag a Hamász rangidős tagja – adta hírül a radio.hu.

A palesztinok válaszul újra egy izraeli települést támadtak, egy izraeli megsebesült. Az izraeli vezérkari főnök közölte, a hadműveletet addig folytatják, amíg teljesen meg nem szüntetik az izraeliek ellen indított rakétatámadásokat. Az átfogó támadás hat napja alatt eddig 73 palesztin, többségében fegyveres halt meg.

Agyonlőttek egy palesztin lányt

Időközben izraeli katonák agyonlőttek egy tizenéves palesztin lányt a Gázai övezet déli részén, Rafah közelében, a ciszjordániai Hebronban pedig a radikális palesztin csoport, a Hamász egyik fegyveresét ölték meg az izraeliek.

Röviddel később arról érkezett hír, hogy Izrael és a palesztin hatóság tárgyalásokat kezdett annak érdekében, hogy befejezzék az izraeli hadsereg offenzíváját a Gázai övezetben. Biztonsági források szerint a kapcsolatfelvétel célja, hogy megakadályozzák a palesztin rakétatámadásokat a zsidó állam területén lévő települések ellen.

Közben az arab országok az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordultak, hogy a világszervezet szólítsa fel az izraeli államot katonái visszavonására.

Az Egyesült Államok fenntartásait hangoztatta az ügyben. Az amerikai nagykövet vétót helyezett kilátásba, ha – mint mondta – egyoldalú határozat születne. Az amerikai külügyminiszter, Colin Powell reményét fejezte ki, hogy Izrael rövidesen véget vet az akciónak.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.