Forrás: MNO

Esküt tettek Gyurcsány miniszterei

2004. október 5. 6:34

Magyar Nemzet

Lezárult tegnap a kormányváltás folyamata. Gyurcsány Ferenc kabinetjének tagjai letették az esküt a parlament előtt. A kancellárián történt változások nagy nyertese a miniszterelnök bizalmi embere, Gál J. Zoltán, a nagy vesztes pedig Szekeres Imre.

Ünnepélyes keretek között esküt tett tegnap Gyurcsány Ferenc kormánya az Országgyűlésben. A miniszterelnök a parlamenti ülésen bemutatta kabinetjének régi és új tagjait. Mint mondta: a kormány összeállításának időszakában van, ahol ő változtatott, és van, akinek magának kell változtatni. A lényeg az – folytatta Gyurcsány Ferenc -, hogy e kettő együttes eredményeként lendületesebb, eredményesebb legyen a kabinet munkája. Miniszterei bemutatása sorában Hiller István kulturális tárcavezetőről szólva kijelentette: ő nemcsak a kultúrpolitikában, hanem a politikai kultúrában is olyat alkotott, amely tekintélyt kölcsönöz neki politikai szövetségesei és politikai riválisai táborában. Gyurcsány úgy fogalmazott: Hiller részvétele szükséges a magyar kormányban, a magyar politika első élvonalában, meg talán máshol is. Ismert: szocialista körökben úgy értékelik, a Medgyessy-Kovács tandemet most a Gyurcsány-Hiller tandem szeretné váltani; a kultuszminiszter megméreti magát a szocialista párt októberi tisztújító kongresszusán a párt elnöki posztjáért folyó versenyben.

Gyurcsány elmondta: Kiss Péter személyében a legalkalmasabb embert találta meg a Miniszterelnöki Hivatal vezetésére. Kovács László külügyminiszter november 1-jéig végzi tovább azt a munkát, amely szerinte elismerést hozott az országnak. Lamperth Mónika belügyminisztert a kormányfő arra kérte, hogy biztosítsa a hozzá tartozó intézményekben a jobb lét- és jogbiztonságot annak érdekében, hogy nagyobb lehessen az országban a közbiztonság.

Gyurcsány közölte: a Honvédelmi Minisztérium élén nem lesz változás az előző kormányhoz képest, a tárcát továbbra is Juhász Ferenc vezeti. Rácz Jenő az egészségügy átalakításában folytatja mindazt, amiben egyetértés van, egy élhetőbb ország megteremtése érdekében – mondta a miniszterelnök.

A kormányfő hozzátette: új felelősségi körrel rendelkező miniszteri posztot hoz létre kormányában; a regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter Kolber István lesz. Gyurcsány Ferenc szólt arról, hogy az európai ügyek irányítása májustól már nem a külügy, hanem az ország saját nemzeti politikájának része. Ezért e terület irányításával Baráth Etelét bízta meg tárca nélküli miniszterként. A legtöbb változás a Göncz Kinga által vezetett területen lesz, és létrejön az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium – mondta a kormányfő.

Közölte: Németh Imre személyében a legkiválóbb szakember marad a földművelésügyi tárca élén, Draskovics Tibor pénzügyminisztertől pedig azt várja, hogy „ne felejtse el azt a konvergenciaprogramot, amely a magyar felemelkedés legfontosabb programja”. Elmondta: az informatikai tárcát továbbra is Kovács Kálmán vezeti, míg Kóka Jánosról, az új gazdasági miniszterről Gyurcsány Ferenc azt mondta, „olyan fiatalember, aki már bizonyított”. Petrétei József igazságügy-miniszterről szólva aláhúzta: abban számít rá, hogy továbbviszi az igazságszolgáltatás korszerűsítését. Magyar Bálint oktatási miniszter bemutatásakor a kormányfő közölte: azt várja tőle, hogy a piacképes diplomával rendelkezők száma növekedjen Magyarországon.

Az egyházak nem kaptak hivatalos értesítést arról, hogy az egyházi ügyek gondozása átkerül a Miniszterelnöki Hivatalból a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumához – tudta meg a katolikus, a református és az evangélikus egyház, valamint a zsidó felekezet képviselőitől tegnap az MTI.

Hiller István pénteki sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, miért kerültek vissza az egyházi ügyek a tárcához, azt felelte: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és ő úgy gondolta, ez így helyes. „Jobb, ha a kultúra és a sok tekintetben ehhez kapcsolódó egyházi ügyek egy tárcához tartoznak” – mondta.

Baráth Gergely már nem a TGG ügyvezetője. Baráth Etelének, az európai ügyek tárca nélküli miniszterének a fia hétfőn lemondott a TGG and Partners Kft.-ben fennálló tulajdonosi jogainak gyakorlásáról és ügyvezetői pozíciójáról is – közölte a cég, amelyben Medgyessy Péter fia is tulajdonos. A volt miniszterelnök fiának és Baráth Etele fiának közös cége, a TGG and Partners megbízásait május közepén kezdte el firtatni a Fidesz, összeférhetetlennek minősítve azokat a politikus apák hivatalával.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.