Forrás: Hírtv

Az al-Kaida fenyegetés miatt szerdára összehívták a nemzetbiztonsági kabinetet

Dátum: 2004. Oct. 04., Monday, 08:00

Rovat Belföld

Összehívták szerdára a nemzetbiztonsági kabinetet az al-Kaida fenyegetés miatt. Az iraki magyar katonáknál emelték a biztonsági készültséget. A CIA szerint hiteles az üzenet, amelyben az al-Kaida második embere szervezett ellenállásra szólítja fel a muzulmán világot, többek között Magyarországgal szemben. A felvétel technikai elemzése azt mutatta, hogy nagy valószínűséggel Ajman al Zavahri hangja hallható a kazettán – közölte a hírszerző ügynökség szakembere.

Az al-Dzsazíra hírtévéhez eljuttatott üzenet szerint a muszlim harcosoknak nem szabad megvárniuk, hogy az amerikai, brit, francia, zsidó, dél-koreai, magyar vagy lengyel erők Egyiptom, az Arab-félsziget, Jemen és Algéria földjére lépjenek.

***

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgató-helyettese közölte: összehívták szerdára a nemzetbiztonsági kabinetet. Azt sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, hogy a nemzetbiztonsági kabinet összehívása összefüggésben állna az al-Kaida említett felszólításával.

Az újonnan megalakuló Gyurcsány-kormány nemzetbiztonsági kabinetjének ez lesz az első ülése.

A nemzetbiztonsági szolgálatok egy magát megnevezni nem kívánó munkatársa szombaton azt nyilatkozta, hogy Magyarországon egyelőre nem hoztak látható biztonsági intézkedéseket azután, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel, köztük Magyarországgal szembeni szervezett ellenállásra hívta fel a muzulmán világot.

A nemzetbiztonsági szolgálatok folyamatosan egyeztetnek a partnerszolgálatokkal, és ‘megtesznek minden lépést, ami egy ilyen helyzetben szükséges, és természetesen számba veszik azt a szombati információt is, amely szerint a fenyegetés valóban az al-Kaida második emberétől származik’ – mondta a nemzetbiztonsági szolgálatok munkatársa. ‘Ezzel együtt továbbra sincs arra utaló jel, hogy magyar területet vagy külföldi magyar létesítményeket fokozott terrorveszély fenyegetne’ – jelentette ki.

(MTI)

***

Garamvölgyi László, kommunikációs igazgató, ORFK: ‘Ezeket a Madrid után bevezetett eseteket többször korrigálta a rendőrség is, így most lényegében az állampolgárok számára látható jele nem nagyon van. Érvényben vannak még a kritikus kiemelt diplomáciai objektumok, nagykövetségek, rezidenciák környékén felállított szolgálat intézkedések -ezt láthatják az állampolgárok.’

‘A magyarországi arab populációban a titkosszolgálatok nem tudnak olyan csoportról, amelynek szándékában állna és lehetősége is lenne terrorakciót megszervezni’ – közölte a hírTV-nek Tóth András, a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár. Épp ezért nem is vezettek be semmilyen különleges intézkedést. Egyes információk szerint az Irakban szolgáló magyar katonáknál azonban megemelték a biztonsági szintet. Matyuc Péter a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs igazgatója azonban nem erősítette meg ezen információkat.

Kapcsolódó:Az al-Kaida megfenyegette Magyarországot is – Egyelőre nincsenek látható biztonsági intézkedések – 2004. október 02., szombat Bin Laden jobbkeze szervezett ellenállásra hívja a muzulmánokat – Magyarországot is említették a felvételen – 2004. október 01., péntek

A hír forrása: Hír TV

Hír TV

Visszatértünk!

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=30655

Comments are closed.