Forrás: Magyar Rádió

Magas rangú Hamász-vezető halt meg rakétatámadásban

2004. október 2., szombat 19:19

298 olvasás

Meghalt a Hamász palesztin fegyveres szervezet egyik magas rangú vezetője, amikor autójukat izraeli rakétatalálat érte a Gázai övezetben. Egyes hírek szerint egy másik palesztin férfi is életét vesztette a felrobbant autóban. A jelentések szerint heten megsebesültek. Az izraeli hadsereg nem kommentálta a hírt. A halálesettel 56-ra emelkedett az utóbbi napokban, a Gázai övezetben meghalt palesztinok száma.

Egy izraeli levegő-föld rakéta csapódott be ugyanakkor a Gázai övezetben az egyik menekülttábor területére. Szemtanúk beszámolói szerint a Dzsabalíja menekülttáborban legalább egy palesztin férfi, egy egészségügyi alkalmazott meghalt, hárman megsebesültek. Az izraeli hadsereg közlése szerint a katonák fegyveres palesztinok állásait támadták. A katonák korábban hét palesztint lőttek le szombaton Gázában.

Az izraeli akcióban, amelyet két izraeli meggyilkolása után indítottak, a hadsereg mintegy 200 páncélos jáműve vesz részt.

Jasszer Arafat palesztin elnök elítélte és embertelen, rasszista bűncselekménynek nevezte az izraeli támadást. Ahmed Korei palesztin miniszterelnök rendkívüli állapotot hirdetett a Gázai övezet térségében, és lemondta küszöbön álló törökországi, illetve oroszországi útját. A palesztin kormányzat nemzetközi beavatkozást sürget a palesztin lakosság védelmében.

A Hamász fegyveres palesztin szervezet eközben bosszút fogadott, és megtorlással fenyegette meg Izraelt.

Az Európai Unió holland elnöksége szerint Izrael túlreagálja a palesztin rakétatámadásokat a nagyszabású gázai hadműveletekkel. A holland külügyminiszter azt mondta: Izraelnek joga van magát megvédenie, de ennek a jognak nemzetközi keretek közt kell maradnia. Bernard Bot ugyanakkor elítélte a palesztin rakétatámadásokat.

MR

Comments are closed.