Forrás: Magyar Rádió

Fenyegetés hazánknak: a CIA után a magyar nemzetbiztonság is értékel

2004. október 2., szombat 20:36

2689 olvasás

A francia AFP hírügynökség szerint CIA-elemzők hitelesnek találták azt az al-Dzsazíra televízióban bemutatott videofelvételt, amelyen az al-Kaida második embere üzenetében Magyarországot is megnevezi. A szakemberek azt állítják, valóban Zavahiri, Oszama bin Laden bizalmasa beszél a felvételen.

Pénteken a köztelevízió késő esti műsorában Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár azt nyilatkozta, korai lenne fenyegetettségről beszélni és egyben természetesnek nevezte az iraki magyar kontingens védelmének megerősítését.

Az államtitkár azt ígérte: 2 napon belül megvizsgálják az üzenet hitelességét.

– Az elsődleges intézkedések arra irányulnak, hogy pontosítsuk, egyáltalán ez a fenyegetés mire irányul, mi a tartalma, mik a körülményei, és korábbi hasonló jellegű fenyegetésekhez képest tartalmaz-e olyan új elemeket, amelyek a biztonságpolitikai szakértők számára külön értékelésre szorulnak. Ennek részben formája a saját nemzetbiztonsági szolgálatok szakértőinek munkája, részben pedig a nemzetközi együttműködésben a partnerországok társszerveivel való együttműködés keretében zajlik az egyeztetés – nyilatkozta a Magyar Rádiónak Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár.

– A CIA hitelesnek vélte ezt a fenyetgetést, ehhez képest önök mennyiben tudnak új elemeket belevinni ebbe a vizsgálatba?

– A CIA jelentése azt azonosította, hogy Zavahiri a hang, amelyet az al-Dzsazira televízió közreadott. Természetesen számos olyan értékelendő elem van, amely az üzenet fenyegetettségi tartalmára utal.

Az al-Kaida második számú vezetője az al-Dzsazíra hírtelevízióban ellenállásra szólította fel a világot az úgynevezett „inváziós keresztesek” ellen. A Zavahirinek tulajdonított hang egyebek között azt mondta: ne várjuk meg, amíg az amerikai, a brit, a francia, a zsidó, a dél-koreai, a magyar vagy a lengyel erők betörnek Egyiptomba, az Arab-félszigetre, Jemenbe és Algériába.

Jelent-e valós veszélyt Magyarországnak az al-Kaida fenyegetése?

– Térségünkből miért éppen Magyarországot és Lengyelországot említette az al-Kaida második embere?

– Nem vagyok biztos benne, hogy szándékosság van a dologban, tehát nyilván Zavahiri felsorolt néhány olyan országot, amelyek az Egyesült Államokat támogatják, támogatták. Az is figyelemre méltó ugyanis, hogy a franciákat, Franciaországot is megemlíti – nyilatkozta a Magyar Rádiónak Rostoványi Zsolt egyetemi tanár, Közel-Kelet szakértő.

– És Norvégiát…

– … így van, tehát olyan országokat is, amelyek kifejezetten ellenezték az iraki háborút, másfelől pedig az is köztudott, hogy Magyarország fegyveres akcióban nem vesz részt egyáltalán. Ez egy általános felhívás, tulajdonképpen az a célja, mint a terrorizmus célja általában, hogy félelmet keltsenek, hogy fokozzák a zűrzavart, mert azt is tudjuk, hogy mit tesznek a terroristák Irakban: emberrablásokat, lefejezéseket és olyan akciókat, amelyek Irak felszabadításával, tehát a felszabadító harccal nagyon nehezen hozhatók összefüggésbe.

– Ön szerint akkor mennyire kell komolyan venni ezt a fenyegetettséget?

– Természetesen komolyan kell venni, de én azt gondolom, hogy fenyegetettség korábban is volt, most is van. Ugyanakkor azt nem hiszem, hogy ezáltal most nőtt volna a fenyegetettség. A mostani helyzet sajnálatos módon olyan, hogy merényletre, akcióra tulajdonképpen bárhol sor kerülhet. Zavahirinek ez a kijelentése én azt gondolom, hogy Magyarországon a fenyegetettséget nem növeli meg.

Norvégiában alacsonyról közepesre emelték a biztonsági készültséget

Norvégiát is megfenyegette Ajman al-Zavahiri pénteki tévébeszédében, aminek elhangzása után a norvég biztonsági rendőrség átadott egy listát az igazságügy-minisztériumnak, hogy milyen intézkedéseket kell foganatosítani a norvég állampolgárok és érdekek afganisztáni, iraki és palesztin területeken történő védelméért.

A norvég olajvállalatok, a Statoil és a Norsk Hydro, amelyek több muzulmán országban is jelen vannak, most terrortámadástól félnek, ezért a Telenor távközlési céggel együtt a norvég titkosszolgálatok segítségét kérték.

Egyelőre nincs elegendő információnk arról, hogy spekuláljunk, miért fenyegettek meg bennünket – jelentette ki a norvég miniszterelnök, ugyanakkor a biztonsági rendőrség főnöke szerint komolyan kell venni a fenyegetést.

Nyilvánvalóan belejátszik a norvég reakcióba az is, hogy fél évvel ezelőtt Norvégiát már megfenyegették három másik országgal egy időben, hogy az al-Kaida öngyilkos merénylőket küld majd rájuk.

Terrorszakértők szerint a mostani fenyegetés kiváltó oka, hogy norvég erők jelen vannak mind Irakban, mind Afganisztánban.

A hír érdekessége, hogy a norvég és a svéd távirati irodák jelentéseiben nem ugyanazok az országok lettek megfenyegetve, mint amelyek a magyar hírekben elhangzottak. A skandinávok ugyanis nem emlegetik Magyarországot és Izraelt, viszont szerintük a fenyegetett államok között van Japán, Ausztrália és természetesen Norvégia is.

Dél-Korea is biztonsági intézkedéseket léptetett életbe

A fenyegetés után Dél-Korea úgy döntött, hogy megerősíti a külföldön szolgálatot teljesítő diplomaták, a tengerjáró hajók és a külföldi gazdasági képviseletek védelmét.

MR, Monostori Károly, Garam Katalin (Stockholm)

Comments are closed.