Forrás: Origo

Zsidómentőket keres a Terror Háza

2004. október 1., péntek, 14:25

Olyan embereket keres a Terror Háza Múzeum, akik a második világháborúban zsidókat mentettek meg a haláltól. Interjúkat készítenek velük, és a róluk szóló visszaemlékezésekkel együtt nyilvános adatbázist hoznak létre a magyarországi embermentőkről.

A holokauszt 60. évfordulójára emlékezve indítja a Terror Háza Múzeum azt a kutatását, melyben zsidómentőket keresnek szerte az országban. Schmidt Mária, a múzeum igazgatója pénteken jelentette be, hogy mostantól várják a jelentkezéseket. Azokat a magyar állampolgárokat keresik, „akik a vészkorszakban saját és családjuk életét kockára téve segítettek az üldözötteken”. A múzeum egy dokumentációs bázist akar létrehozni, ahol írott és szóbeli visszaemlékezések lesznek ezekről az emberekről. A múzeum gyűjteménye szabadon kutatható lesz.

Schmidt kiemelte, hogy Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman hozzájárult az embermentőkről szóló összeállítások nyilvánosságra hozatalához. Korábban az ombudsman egy állásfoglalásában törvénysértőnek tartotta, hogy a náci bűnösök után kutató Simon Wiesenthal Központ Magyarországon működjön. A bűnösök adatait ugyanis Izraelbe, a Wiesenthal Központ székhelyére továbbították volna, és Péterfalvi jogértelmezése szerint harmadik országnak nem lehet személyes adatokat kiadni magyar állampolgárokról.

Schmidt Mária azt mondta, hogy október 15-én zárva tart majd a Terror Háza Múzeum. A nyilas hatalomátvétel 60. évfordulóján azért zárják be az intézményt, mert a Magyar Jövő Csoport nevű hungarista szervezet tüntetni készül az épület előtt. A zárással azt akarják megakadályozni, hogy olyanok léphessenek a múzeumba, „akik meggyalázhatnák a nyilas és kommunista terror áldozatainak emlékét”.

A zsidókat mentő embereket évtizedek óta keresi szerte a világban a jeruzsálemi Jad Vasem múzeum is. Sok magyar szerepel már az ottani emlékhelyen is, többek között Antall József volt miniszterelnök édesapja is emlékfát kapott az embermentők tiszteletére emelt parkban.

[origo]

Comments are closed.