Forrás: Origo

Tóth András: Nem növekedett hazánk terrorfenyegetettsége

2004. október 1., péntek, 23:11

A nemzetbiztonsági szolgálatoknak nincs semmilyen adatuk arra vonatkozóan, hogy az ország terrorfenyegetettsége növekedett volna – nyilatkozta a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár péntek este. Tóth Andrást annak kapcsán kérdezte a távirati iroda, hogy az al-Kaida második embere a neki tulajdonított üzenetben szervezett ellenállásra szólította fel a muzulmán világot az inváziós „keresztesek” ellen, közöttük említve a magyar erőket is.

A hangüzenetet Ajman az-Zavahrinak tulajdonítják, aki az al-Kaida terrorszervezet vezetőjének, Oszama bin Ladennek a jobbkeze. A dubaji székhelyű al-Dzsazíra arab hírtelevízióban bejátszott üzenetben azt hangoztatta, hogy nem szabad halogatni az ellenállás megszervezését.  „Nem szabad megvárnunk, hogy az amerikai, brit, francia, zsidó, dél-koreai, magyar vagy lengyel erők Egyiptom, az Arab-félsziget, Jemen és Algéria földjére lépjenek (…), kezdjük meg most az ellenállást.”

Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár közölte: „elsődleges feladat ellenőrizni az állítólagos fenyegetettség hitelességét. Ezzel kapcsolatban emlékeztetnék arra: már többször bebizonyosodott, hogy a fenyegetések nem azoktól származnak, akiknek a közlemények tulajdonították őket”. Hozzátette: „Másodszor azonban tény és ez a bevett gyakorlatunk, hogy minden egyes fenyegetést komolyan veszünk és megvizsgálunk”.

Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója elmondta: „a kezdetektől fogva tudjuk, hogy az iraki a legveszélyesebb missziója a Magyar Honvédségnek”. Mint mondta, a honvédelmi miniszter a magyar szállítókontingenst, illetve a táborhelyét ért atrocitásokkor minden egyes alkalommal arra kérte a zászlóalj parancsnokát, hogy mindenképpen tartassa be a legszigorúbb biztonsági előírásokat. Hozzátette: az, hogy a táborban elrendelnek-e bármilyen szigorúbb védelmet, az a táborparancsnok, illetve a lengyel hadosztályparancsnok illetékességébe tartozik.

(MTI)

Comments are closed.