Forrás: Origo

Nyolc évet kapott Leonid Sztecura

2004. október 1., péntek, 9:42

Nyolc év fegyházbüntetésre ítélte pénteken, első fokon a Fővárosi Bíróság Leonid Sztecura ukrán-izraeli állampolgárt, aki egy Magyarországon tevékenykedő, orosz és ukrán származású személyekből álló, jól szervezett és jelentős erőt képviselő bűnözői csoport vezetője volt. A bíróság ítélete értelmében a vádlott bűnös emberölés bűntettének kísérletében, amelyet felbujtóként követett el. Bűnös emellett két rendbeli, bűnszervezetben folytatólagosan elkövetett zsarolásban mint társtettes.

Mindent tagadott Sztecura

Az ítélet úgy szól, hogy Leonid Sztecurát nem lehet feltételesen szabadlábra bocsátani. A nyolc évre szóló fegyházbüntetésen túl az országból való végleges kiutasítással is sújtották. Sztecurát három évvel ezelőtt helyezték előzetes letartóztatásba, és ez az idő beszámít a büntetésbe.

 

Az emberöléses vádpont szerint 1997-ben, elszámolási vita miatt, Sztecura utasítására foglyul ejtették az egyik ellenérdekű alvilági csoport tagját, egy csecsen származású orosz állampolgárt, azért, hogy megöljék. Sztecura emberei ütlegelték a sértettet, gépkocsiba tuszkolták, egy erdőbe vitték, és többször megszúrták, de a sértett életben maradt.

 

Sztecurát az ügyészség gyikossági kísérletre való felbujtással, bűnszövetkezetben elkövetett zsarolással és személyi szabadság korlátozásával vádolta.

 

Sztecura a vádban foglaltakat tagadta, védője pedig azt mondta, hogy védence ellen „kreált, irányított eljárás” folyik. Felmentést kért minden vádpontban, mert álláspontja szerint a vádak nem bizonyíthatók kétséget kizáró módon.

 

A másodrendű vádlott sem ismerte be bűnösségét. Őt emberölés kísérletében bűnsegédként nyilvánította bűnösnek a bíróság, és ezért három év négy hónap börtönre, valamint az országból való végleges kiutasításra ítélte.

 

A harmadrendű vádlottat – akit tavaly szeptember 5-én helyeztek előzetes letartóztatásba – két rendbeli, bűnszervezetben folytatólagosan elkövetett zsarolásban, társtettesként mondták ki bűnösnek, és két év hat hónap fegyházbüntetésre ítélték, az országból való kiutasítás mellett. Ő a tárgyaláson azt vallotta, hogy Sztecura adott utasítást az egyik ellenérdekű alvilági csoport tagjának foglyul ejtésére. Róla Sztecura ügyvédje azt mondta, hogy Sztecurára terhelő vallomását személyes gyűlölet motiválta.

Sztecura buktatta le a „Bombagyárost”

Az ukrán és orosz körökben csak „Loncsik” néven ismert Leonyid Sztecura 1992-ben tűnt fel Budapesten, ahol Ukrajna I. néven alapított őrző-védő szolgálatot. A két ócska Lada Szamarával induló cég első taggyűlésének jegyzőkönyve szerint „a kereskedelmi és diplomáciai szolgálatot teljesítők és családtagjaik részéről megbízás volna személyvédelemre, mégpedig esetenként fegyveres testület, illetve fegyveres őrzés igénybevételével”.

Az ukrán magánhadsereget nem sikerült a megálmodott formában létrehozni, az ukrán-izraeli állampolgárságú Sztecura később Argus névre keresztelte át az őrző-védő vállalkozást. A cégbe csak egy magyart vett be, Deák Gábort, a Fővárosi Ingatlankezelő volt vezetőjét, akit később a XI. kerületi ingatlanügyei miatt tartóztattak le.

Loncsik a kilencvenes évek közepére a magyarországi alvilág ismert figurája lett. Összetűzésbe keveredett a Balaton környéki maffiával, állítólag Szlávy Bulcsúnak, a helyi bűnszövetkezet vezetőjének eltűnéséhez is köze volt.

Emberei 1997-ben egy rivális banda főnökét összeverték, autóba tuszkolták, majd egy erdőbe hajtottak vele, ahol késsel összeszurkálták. Az áldozat túlélte a támadást, de ezt követően a nyomozás szálai Sztecurához vezettek.

Loncsik volt a „Bombagyáros”-ként ismertté vált Dietmar Clodo perének koronatanúja. Sztecura egy orosz férfival, Borisz Grubinnal tett bejelentést a rendőrségen arról, hogy Clodóék bombákat gyártanak. Clodóék a bíróság előtt azt állították, hogy maga Sztecura fenyegetésekkel vette rá őket arra, hogy bombákat gyártsanak. Azt mondták, hogy ő pénzelte a bombagyárat.

A Clodo-ügyben Loncsikot több ízben tanúként idézték be, de egy esetben sem jelent meg. Clodóék védelme arra épült, hogy a rendőrségen Sztecurát is megfenyegették, hogy írja alá a  – Clodoék lebukásához vezető – hamis jegyzőkönyvet. A bombagyárban való érintettsége egyébként azóta sem derült ki.

Sztecura 2001-ben összetűzésbe keveredett néhány emberével, akik bosszúból információkat adtak át róla a rendőrségnek. Az időközben ellenőrzött információk elegendő bizonyítékkal szolgáltak ahhoz, hogy az ukránt 2001. október elsején letartóztassák. Időközben egy Kijevben elfogott bérgyilkos is Sztecura ellen vallott. A rendőrök a záhonyi határállomáson egy vonat hálókocsijában fogták el Loncsikot.

MTI/[origo]

Comments are closed.