Forrás: Magyar Rádió

„Izraelnek joga van megvédeni magát bizonyos keretek közt”

2004. október 1., péntek 22:07

375 olvasás

Az Európai Unió holland elnöksége szerint Izrael túlreagálja a palesztin rakétatámadásokat a nagyszabású gázai hadműveletekkel. A holland külügyminiszter azt mondta: Izraelnek joga van magát megvédenie, de ennek a jognak nemzetközi keretek közt kell maradnia. Bernard Bot ugyanakkor elítélte a palesztin rakétatámadásokat.

Közben a Gázai-övezetben az izraeli hadsereg megölte a Hamász nevű terrorista szervezet két fegyveresét. Az izraeli katonák azért támadják a palesztin területet, mert onnan rakétákkal lövik az izraeli településeket. Ezek a rakéták egyszerűek, könnyen előállíthatók és az izraeli hadsereg egyelőre nem találta meg az ellenszert velük szemben.

A Bűnbánó napok nevű hadművelet első napján eddig hat palesztin vesztette életét a fegyveres harcokban. A kormány döntése után az izraeli hadsereg legalább 90 tankkal és páncélos járművel vonult be a Gázai-övezetbe. Az egységek a Dzsabalíja menekülttábor mellett megöltek helikopterről kilőtt rakétával három Hamász fegyverest, akik az izraeli források szerint éppen egy Cassamot készültek útnak indítani.

A különleges egységek tűzharcban elfoglaltak egy palesztin rendőrőrsöt és őrizetbe vettek hét palesztint, terrortámadás tervezésének vádjával. A rendőrállomáson talált robbanóövet és fegyvereket lefoglalták.

Közben palesztin források szerint a Dzsabalíja menekülttáborban egy tank lövedéke megölt két embert és legalább hármat megsebesített.

Közben palesztin militánsok Gázából újabb rakétát lőttek ki az izraeli Szderot városára – jelentette a Reuters hírügynökség. A támadásban senki sem sebesült meg. Szerdán viszont két gyerek halt meg ugyanabban a városban egy hasonló támadás következtében.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.