Forrás: Hírtv

Az al-Kaida megfenyegette Magyarországot is – Egyelőre nincsenek látható biztonsági intézkedések

Dátum: 2004. Oct. 02., Saturday, 12:33

Rovat Külföld

Magyarországon egyelőre nem hoztak látható biztonsági intézkedéseket azután, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel, köztük Magyarországgal szembeni szervezett ellenállásra hívta fel a muzulmán világot. Ezt az MTI-vel közölte ma a nemzetbiztonsági szolgálatok egy magát megnevezni nem kívánó munkatársa.

Mint mondta: a nemzetbiztonsági szolgálatok folyamatosan egyeztetnek a partner-szolgálatokkal, és ‘megtesznek minden lépést, ami egy ilyen helyzetben szükséges’. Szerinte továbbra sincs arra utaló jel, hogy magyar területet vagy külföldi magyar létesítményeket fokozott terrorveszély fenyegetne.

***

Először fenyegette meg az Irakban egy szállítókontingenssel jelen lévő Magyarországot az al-Kaida. Ajman az-Zavahrinak, a terrorszervezet második embere a magyar mellett név szerint az amerikai, brit, francia, zsidó, dél-koreai és lengyel erőket említi. Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár szerint ellenőrizni kell az üzenet hitelességét.

Szervezett ellenállásra szólította fel a muzulmán világot az inváziós ‘keresztesek’ ellen pénteken egy kazettán rögzített hang, amelyet Ajman az-Zavahrinak, az al-Kaida terrorszervezet második emberének tulajdonítanak.

A dubaji székhelyű al-Dzsazíra arab hírtelevízióban bejátszott üzenetben egy férfihang, mely állítólag Zavahrié, azt is kijelentette, hogy minden muzulmánnak kötelessége ‘Palesztina felszabadítása’.

Zavahri, aki az al-Kaida vezetőjének, Oszama bin Ladennek a jobbkeze, hangoztatta, hogy nem szabad halogatni az ellenállás megszervezését. ‘Nem szabad megvárnunk, hogy az amerikai, brit, francia, zsidó, dél-koreai, magyar vagy lengyel erők Egyiptom, az Arab-félsziget, Jemen és Algéria földjére lépjenek. Kezdjük meg most az ellenállást.’

Felszólította a muzulmán harcosokat, hogy még akkor is folytassák harcukat, ha az al-Kaida vezetői meghalnak, vagy őrizetbe veszik őket. Palesztina megvédése törvényes harc, felszabadítása minden muzulmán kötelessége. Akkor sem szabad feladni Palesztinát, ha az egész világ ezt teszi – mondta a Zavahrinak tulajdonított hang.

Hozzátette: nem lehet a harcot csak zsidók elleni támadásokra korlátozni Palesztinában, miközben nem indul támadás az Egyesült Államok ellen, ez ugyanis nem fogja megzabolázni az amerikaiak és a keresztesek támadását.

Az Egyesült Államok korábban 25 millió dolláros jutalmat helyezett kilátásba, ha olyan értesüléseket kap, amelyek elvezetnek Ajman az-Zavahri meggyilkolásához vagy elfogásához.

A nemzetbiztonsági szolgálatoknak nincs semmilyen adatuk arra vonatkozóan, hogy az ország terrorfenyegetettsége növekedett volna, mondta az MTI-nek a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár péntek este. Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításában közreműködő politikai államtitkár közölte: ‘elsődleges feladat ellenőrizni az állítólagos fenyegetettség hitelességét. Ezzel kapcsolatban emlékeztetnék arra: már többször bebizonyosodott, hogy a fenyegetések nem azoktól származnak, akiknek a közlemények tulajdonították őket’.

‘Másodszor azonban tény és ez a bevett gyakorlatunk, hogy minden egyes fenyegetést komolyan veszünk és megvizsgálunk’.

Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója az MTI-nek elmondta: ‘a kezdetektől fogva tudjuk, hogy ez a legveszélyesebb missziója a Magyar Honvédségnek’. Mint mondta, a honvédelmi miniszter a magyar szállítókontingenst, illetve a táborhelyét ért attrocitásokkor minden egyes alkalommal arra kérte a zászlóalj parancsnokát, hogy mindenképpen tartassa be a legszigorúbb biztonsági előírásokat.

Hozzátette: az, hogy a táborban elrendelnek-e bármilyen szigorúbb védelmet, az a táborparancsnok, illetve a lengyel hadosztályparancsnok illetékességébe tartozik.

(Index)

***

A CIA szerint hiteles az üzenet, amelyben az Al Kaida második embere szervezett ellenállásra szólítja fel a muzulémán világot, többek között Magyarországgal szemben.

A felvétel technikai elemzése azt mutatta, hogy nagy valószínűséggel Ajman al Zavahri hangja hallható a kazettán – közölte a hírszerző ügynökség szakembere. A magyar nemzetbiztonsági szolgálatoknak semmilyen adatuk nincs arra vonatkozóan, hogy nőtt volna Magyarország terror-fenyegetettsége.

Kapcsolódó:Bin Laden jobbkeze szervezett ellenállásra hívja a muzulmánokat – Magyarországot is említették a felvételenAz al-Kaida fenyegetés miatt szerdára összehívták a nemzetbiztonsági kabinetet

A hír forrása: Hír TV

Hír TV

Visszatértünk!

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=30612

Comments are closed.