Forrás: MNO

Vanunu szerint igazolhatatlan Izrael nukleáris programja

Bombák gyártása helyett az arabokkal való megbékélés volna a helyes út

2004. szeptember 30. 15:09

Udvardy Zoltán

Semmi nem igazolja Izrael nukleáris programját, s ez a kérdés az arab kapcsolatokon javítani szándékozó tárgyalásokon is szóba kerülhet – jelentette ki Mordeháj Vanunu, az izraeli atomtitkot fölfedő technikus egy ausztrál rádiónak.

Vanunu áprilisban szabadult 18 év börtön után. Most, a Radio Adelaide-nek adott nyilatkozatában szegte meg nyilatkozási tilalmát, amely szerint nem adhat interjút külföldi sajtónak. Az atomtechnikus elmondta: szeretné elhagyni Izraelt és szabadon akar beszélni – közli a Haaretz izraeli lap weboldala az AP-re hivatkozva.

Vanunut 1988-ban rabolta el az izraeli titkosszolgálat Rómából, azt követően, hogy az atomtechnikus a londoni Sunday Times-ban nyilvánosságra hozta a Dél-Izraelben negyven évvel ezelőtt épült Dimona atomerőműben készített fotóit. A felvételek azt bizonyították, hogy a zsidó állam nukleáris fegyverkezési programot hajt végre. Az akkori adatok tanúsága szerint Tel-Aviv rendelkezett a világon a hatodik legnagyobb nukleárisfegyver-készlettel. (Irak ellen – mint ezt később maga az amerikai elnök is beismerte, téves hírszerzési adatok alapján – annak a gyanújával indítottak háborút, hogy az arab ország tömegpusztító fegyverekkel is rendelkezik – a szerk.) Izrael a 80-as években mintegy 200 nukleáris robbanófejjel ellátott rakétával rendelkezett, atomfegyvereinek száma egyes becslések szerint azóta megduplázódott.

Interjújában az atomtechnikus rámutatott: Izrael „rossz irányba megy”, amikor atom- és hidrogénbombák sokaságának gyártásával, s ehelyett az arab országokkal való megbékélésre kellene törekednie a zsidó államnak.

A 49 éves Vanunu, aki áttért a keresztény hitre, kiszabadulása után egy anglikán egyházi épületben tartózkodik Jeruzsálemben. Az Egyesült Államokba vagy más állam területére szeretne távozni és föladni izraeli állampolgárságát, de ehhez menedékjogot vagy állampolgárságot kell, hogy kapjon más országból.

Eddig nem kapott pozitív választ sem az USA-ból, sem szülőhazájából, Marokkóból; szintén nem kapott pozitív választ Írországból, Norvégiából, Kanadából és Dániából sem.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.