Forrás: Hírtv

Az Európai Unió országai – Dánia

Dátum: 2004. Sep. 29., Wednesday, 10:32

Rovat EU

Dánia alkotmányos királyság. A törvényhozói szerepen egyaránt osztozik a Parlament és az uralkodó, ilymódon Dánia egyike Európa azon kevés országának, ahol az uralkodóháznak a mai napig komoly beleszólása van a politikai döntésekbe.

Általános információk

Államforma: Alkotmányos királyság

Államfő: II. Margit királynő (1972)

Miniszterelnök: Anders Fogh Rasmussen (2001)

Külügyminiszter: Per Stig Moller

Terület: 43,094km2

Népesség: 5,36 millió fő

Főváros: Koppenhága (1,1 millió lakos)

Hivatalos nyelv: dán, feröer, grönlandi-inuit

Pénznem: Dán Korona

Vallás: Luteránus (95%), Római katolikus (3%), Muszlim (2%)

GDP: 167,7 milliárd USD

GDP/fő: 31,200 USD

Infláció: 2,1%

Munkanélküliség: 6%

Mezőgazdaságra használt terület: 56%

Export: 64,16 milliárd USD

Import: 54,47 milliárd USD

Főbb kereskedelmi partnerek: Németország, Svédország, EU

EU-csatlakozás éve: 1973

Nemzeti ünnep: Június 5

Belpolitika

Dánia alkotmányos királyság. A törvényhozói szerepen egyaránt osztozik a Parlament és az uralkodó, ilymódon Dánia egyike Európa azon kevés országának, ahol az uralkodóháznak a mai napig komoly beleszólása van a politikai döntésekbe.

A Parlament (Folketing) egy házból áll és 179 tagot számlál. A jelenlegi kormánykoalíciót a jobb-közép Liberális Párt (Venstre) és a Konzervatív Párt (de Konservative) alkotják és 2001 novembere óta vezetik az országot.

Külpolitika

Dánia az ENSZ alapítótagja volt 1945-ben, és a Világszervezetben betöltött szerepét azóta is rendkívül komolyan veszi. A békefenntartó küldetésekhez és országok újáépítéséhez egy főre vetítve Dánia járul hozzá a legnagyobb összeggel. Egy rendelet szerint ugyanis a mindenkori dán GDP 1 százalékát külföldi országok megsegítésére kell fordítani.

Dánia 1973 óta az EU tagja, és részt vesz a NATO-ban is.

Földrajz

Dánia a legkisebb skandináv állam. Az ország nagy része a Jütland félszigeten található, a Balti tengeren pedig számos sziget tartozik még a fennhatósága alá. Az egyik nagyobb szigeten, Sjallandon található az ország fővárosa, Koppenhága is.

Történelem

Régészeti kutatások szerint Dánia területét már ie.10,000-ben is letelepedett törzsek lakták, melyek főleg halászattal és földműveléssel foglalkoztak. Ezek a népek fokozatosan eggyé olvadtak és a tenger közelsége miatt kiváló hajósok lettek. A kelta Jüt törzzsel keveredve (innen Jütland – a félsziget neve), az isz 7-8. századra csatlakoztak az északabbra lakó Viking népekhez. A 9-11. század között Dánia lett az európai fosztogató támadások egyik kiindulópontja a vikingek számára.

Az országban a kereszténység terjesztését Szent Ansgar kezdte meg, az első keresztény király pedig Harald Blaatand volt a 10. század végén. Ebben az időben a kereszténység és a viking pogány hit inkább kiegészítette egymást – így lehet, hogy Harald fia, a szintén keresztény hitet valló Sweyn 1013-ban lerohanta és elpusztította Anglia dél-keleti részét. Az ezt követő évtizedekben a mai Norvégia, Dánia és Anglia, és Észak-Németország mind az ő fennhatósága alá tartozott. Bár ezen területek nagy részét az 1100-as évekre Dánia a belső lázongások miatt elvesztette, Svédország déli csücske a 17. század végéig dán fennhatóság alatt maradt.

1282-ben, a kontinensen először a királynak (V. Erik) kötelessége volt döntéseit a Nemesek Házával (az akkori Parlamenttel) megvitatni.

Az 1300-as évek közepén IV Waldemár visszaállította Dánia dicsőségét azzal, hogy meghódította a mai Hollandia, Németország, Lengyelország északi- illetve Norvégia és Svédország déli tartományait.

Mivel Dánia a Napoleoni háborúkban a francia uralkodót támogatta, a Bécsi döntés értelmében, büntetésként Norvégiát át kellett adniuk Svédországnak. Az 1800-as években aztán az ország számos háborút vívott a Németország egyesítéséért harcoló Poroszokkal.

Dánia az első világháborúban semleges maradt, a második világháborúban, 1940-ben azonban a német csapatok néhány nap alatt megszállták. Bár az akkori uralkod, X. Christian beletörődött a lerohanásba, az ország több pontján partizán csapatok vették fel a harcot a németekkel. A II. világháborúban Dánia volt az egyetlen ország, ahonnan a németek egyetlen zsidót sem hurcoltak el – az állam ugyanis hamis papírokat, illetve szabad eltávozást biztosított a zsidók számára.

1944-től Dánia viszonya az addigi gyarmataihoz jelentősen megváltozott. Ebben az évben kiáltotta ki függetlenségét Izland, amely 1380 óta tartozott dán fennhatóság alá, majd 1948-ban a Feröer-Szigetek következett, amely szintén teljes autonómiát kapott, bár hivatalosan több szállal kapcsolódik Dániához a mai napig. 1953-ban azonban az addig hasonlóan laza szálakat fonta szorosabbra Dániával Grönland, amely hivatalosan is az ország részévé vált. A hidegháború alatt Dánia Európa egyik leggazdagabb országává vált.

A 2001-es választásokat követően az addig hatalmas méreteket öltő emigrációs és menekült-hullám alábbhagyott, mivel Dánia bevezette az EU -és az egész nyugati világ – legszigorúbb bevándorlási törvényeit.

Kapcsolódó:

Az Európai Unió országai – Észtország – 2004. szeptember 27., hétfő Az Európai Unió országai – Csehország – 2004. szeptember 27., hétfő Az Európai Unió országai – Ciprus – 2004. szeptember 23., csütörtök Az Európai Unió országai – Belgium – 2004. szeptember 22., szerda Az Európai Unió országai – Ausztria – 2004. szeptember 20., hétfő

A hír forrása: Hír TV

Hír TV

Visszatértünk!

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=30341

Comments are closed.