Forrás: Origo

Rosszul lett Sztecura a bíróságon

2004. szeptember 28., kedd, 15:21

Többször is félbe kellett szakítani Leonid Sztecura perének tárgyalását, a vádlott ugyanis azt állította, hogy rosszul van. Ez előtt pedig elfogultsággal vádolta a bírót, a tolmácsot pedig azzal, hogy félrefordít. A vádlottnak jól jönne, ha október negyedikéig nem születne ítélet ügyében, mivel ekkor lesz három éve, hogy előzetes letartóztatásba helyezték. Ha ügyében addig nem születik ítélet, akkor meg kell szüntetni az előzetes letartóztatást. Sztecura ellen felbujtóként elkövetett emberölés kísérlete és bűnszervezetben elkövetett zsarolás miatt emeltek vádat.

Sztecura a bíróságon

A vádlott rosszullétre hivatkozott, így többször félbeszakadt a keddi tárgyalás a Fővárosi Bíróságon az ukrán-izraeli állampolgárságú Leonid Sztecura büntetőperében. Sztecura ellen felbujtóként elkövetett emberölés kísérlete és bűnszervezetben elkövetett zsarolás miatt emeltek vádat. Büntetőpere tavaly november 6-án kezdődött. Október negyedikén lesz három éve, hogy előzetes letartóztatásba helyezték, és ha ügyében addig nem születik ítélet, akkor meg kell szüntetni az előzetes letartóztatást.

A keddi tárgyalási nap iratismertetéssel és vádbeszéddel folytatódott, de Sztecura és ügyvédje elfogultsági kifogást adott be a bíróság ellen. Sztecura azt állította, hogy a tolmács félrefordít, a bíró pedig elfogult vele szemben, nemzetisége miatt. Lassó Gábor bíró közölte: nem érzi elfogultnak magát. Ezután Sztecura kétszer is rosszullétre panaszkodott, mire a tárgyalást félbeszakították, a vádlottat kivezették, és közölték, hogy orvosi vizsgálatnak vetik alá.

A vád szerint Sztecura egy Magyarországon tevékenykedő, orosz és ukrán származású személyekből álló, jól szervezett és jelentős erőt képviselő bűnözői csoport vezetője volt. Sztecura négy társa is vádlottja a pernek, több feltételezett bűntársuk pedig szökésben van.

Az egyik vádpont szerint 1997-ben, egy elszámolási vita miatt, Sztecura utasítására foglyul ejtették az egyik ellenérdekű alvilági csoport tagját, egy csecsen származású orosz állampolgárt, azért, hogy megöljék. Sztecura emberei ütlegelték a sértettet, gépkocsiba tuszkolták, egy erdőbe vitték, és többször megszúrták. Ebben az ügyben felbujtóként elkövetett emberölési kísérlet vádjával állt bíróság elé Leonid Sztecura.

A másik, zsarolásként minősített vádpont szerint a Sztecura vezette bűnözői csoport egy budai vendéglátóipari egységtől pénzt követelt 1998-ban. Az esettel kapcsolatba hozható volt Seres Zoltán, aki máig tisztázatlan körülmények között géppisztolyos támadás áldozatává vált 1999-ben Tahitótfaluban, egy külföldi állampolgárral együtt.

Leonid Sztecurát, alvilági gúnynevén Loncsikot három éve fogták el a rendőrök a záhonyi vasútállomáson. Az óvadék fejében történő szabadlábra helyezés iránti kérelmét a bíróság 2003 nyarán elutasította. Sztecura koronatanú volt a bombagyárosként ismertté vált, jogerősen tíz év szabadságvesztésre ítélt Dietmar Clodo büntetőperében, és terhelő vallomást tett a német férfira. Abban az eljárásban Clodo rendőrségi provokációnak minősítette, hogy Sztecura és egy fedett nyomozó bombákat rendelt tőle. A német férfi akkor azt hangoztatta, hogy éppen Sztecura állt a 90-es évek második felében elkövetett budapesti robbantások hátterében.

(MTI)

Comments are closed.