Forrás: Magyar Rádió

Beomolhat a jeruzsálemi Templomhegy

2004. szeptember 27., hétfő 10:35

537 olvasás

Izraelben attól tartanak, hogy beomolhat a jeruzsálemi Templomhegy a muszlim imádkozók alatt a Ramadán idején. A palesztinok szerint az izraeliek csak el akarják ijeszteni a hívőket.

Három hét múlva kezdődik a Ramadán, az iszlám szent hónapja, amikor naponta több mint 50 ezer imádkozó lepi el a Templomhegyen az Aranykupolás mecset környékét, az iszlám egyik legszentebb helyét, ahonnan Mohamed próféta álmában a paradicsomba látogatott.

Az izraeli belügyminiszter a hely megerősítését, vagy az imádkozók számának korlátozását sürgeti. A szent helyre felügyelő palesztin szervek úgy vélik, hogy Izrael bele akar szólni a mecsetek belügyeibe, el akarja riasztani az imádkozókat, trükknek nevezték és elutasították a figyelmeztetéseket. Az izraeli hatóságok többezres katasztrófától tartanak, attól, hogy a támfalak és az építmények nem fogják elbírni a hatalmas tömeget.

Az utóbbi években a szent helyek alatt ásatások folytak, a felújítások során új, nehéz borítólapokkal fedték be a kérdéses mecseteket, és több gyengébb földrengés rázta meg a környéket. Az izraeli mérnökök szerint a falak elmozdultak eredeti helyükről, és a hely különösen veszélyessé válhat komolyabb megterhelésnél, ha több tízezren imádkoznak rajta. Aggasztó jel, hogy februárban leomlott a támfal egyik 800 éves része.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.