Forrás: MNO

Arab titkosszolgálat segíthetett a Moszad-merényletben

2004. szeptember 27. 16:59

Orosz Zoltán

Az egyik arab állam segédkezhetett Izraelnek a Hamász szerint a szervezet damaszkuszi vezetője elleni merényletben – olvasható a Haarezt izraeli napilap angol nyelvű weblapján. Izrael hivatalosan nem ismerte el, hogy köze van a merénylethez. A palesztinok Izrael külföldi érdekeltségeit fenyegették meg. Közben éles hangon üzenget egymásnak Izrael és Szíria.

Oszama Hamdan, a Hamász libanoni vezetője, az al-Haját arab nyelvű újság értesüléseire reagálva hétfőn azt nyilatkozta: elképzelhető, hogy egy arab ország titkosszolgálati segítséget nyújtott Izraelnek a palesztin szervezet damaszkuszi vezetőjének meggyilkolásában. Az arab laptól származik ugyanis a meg nem nevezett arab ország által nyújtott segítségre vonatkozó információ. Az újság úgy tudja, hogy Izraelnek ennek az országnak a titkosszolgálatától van tudomása a külföldi Hamász-vezetők mozgásáról és szokásairól. Hamdan szerint a vasárnapi események kivitelezésének módja, illetve más információk alapján a sajtóértesülés igaz lehet.

Az állítólag a Hamász katonai szárnyát palesztin területeken kívüli vezető Ezzeddin as-Sejk Halillal egy autóba rejtett pokolgép végzett még vasárnap. Arról, hogy a merénylet az izraeli titkosszolgálat újabb célzott likvidálása, egy izraeli televízió számolt be, meg nem nevezett hadügyminisztériumi forrásra hivatkozva.

A merénylet után Szíria egyébként rögtön Izraelre mutogatott, állami terrorizmussal vádolva a zsidó államot. A Hamász pedig bosszút esküdött válaszul tisztviselője elvesztéséért, Izrael külföldi érdekeltségeit fenyegetve meg.

A szír reakcióra válaszul az izraeli védelmi miniszter helyettese a terrorizmus támogatása okán megtorlást helyezett kilátásba Szíriával szemben egy rádióinterjúban. Nem erősítette meg viszont a hazája szerepével kapcsolatos értesüléseket. A szíriai államfő elleni kirohanásában azt állította, hogy Bassár el-Aszad személyesen vesz részt a terroristák szervezkedésében.

A merénylettel kapcsolatban pedig a védelmi miniszter helyettese arról beszélt, nem az a lényeg, hogy ki áll a Hamász-vezető elleni támadás hátterében, hanem az, hogy a szíriai kormány támogatja a terrorizmust – amiért a terrorizmus elleni megelőző akcióknak is ki van téve.

Ezzel egy időben Gázában is forró a hangulat. Egy izraeli helikopter rakétákat lőtt ki egy palesztin járműre a gázai övezet déli részén. A támadásban egy ember életét vesztette hárman pedig megsebesültek, közölte palesztin orvosokra hivatkozva a Reuters.

Az akció célpontja az értesülések szerint egy palesztin aktivista volt. Az izraeli hadsereg nem kommentálta a történteket, amiről a szemtanúk elmondták, hogy a robbanás után izraeli helikoptert láttak körözni a helyszín felett.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.