Forrás: Magyar Rádió

Izraeli rakéták egy menekülttáborra

2004. szeptember 26., vasárnap 20:00

136 olvasás

Izraeli helikopterek rakétatámadást intéztek a gázai Han Junisz menekülttábor egyik épülete ellen, ketten megsebesültek. Közben több palesztin terrorszervezet vezetője is életét vesztette.

Palesztin biztonsági erők szerint a rakétákkal egy műhelyt romboltak le. 24 órán belül ez volt a második izraeli légi csapás a menekülttábor ellen.

Közben életét vesztette a ciszjordániai Náblusz környékén az al-Aksza Mecset Mártíjainak Brigádjai nevű palesztin szervezet egyik magas rangú vezetője, amikor automata fegyvere felrobbant a kezében.

Dzsihád Hasszán halálának körülményeit még vizsgálják a palesztin biztonsági szervek, de közlésük szerint még nem tudják, hogy baleset történt, vagy a fegyvert alakította át valaki pokolgéppé.

Izrael áll a Hamász vezető meggyilkolása mögött

Az izraeli biztonsági szervek elismerték, hogy ők állnak a vasárnapi szíriai leszámolás mögött.

11 órakor autójával Damaszkuszban felrobbantották Ezzeddin asz-Sejk Hálilt, a Hamász katonai vezetőjét. Izrael 1993-ban palesztinok egy csoportjával a Gázai-övezetből származó Hálílt átrakta a szíriai határon.

Hálíl a Hamász palesztin területeken kívüli katonai vezetője volt. A londoni arab nyelvű újság néhány napja nyilvánosságra hozta, hogy az augusztusi, 16 emberéletet követelő Hamász-merénylet után egy arab ország kémszolgálata értékes információkat adott át a Moszadnak, az izraeli titkosszolgálatnak a Hamász külföldi szervezeteiről.

A szíriai kormány újabban lezárta a területén működő palesztin szervezetek irodáit, sőt néhol még a telefonvonalakat is elvette, és egy damaszkuszi illetékes azt nyilatkozta az újságnak, hogy Szíriában nincsenek palesztin vezetők.

A Hamász szóvivője Damaszkuszban bosszút ígért vezetőjük kivégzéséért.

MR, Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.