Forrás: Index

Izrael félhivatalosan beismerte a Hamász-vezető megölését

2004. szeptember 26. 19:45

[MTI]

Izraeli védelmi források félhivatalosan elismerték, hogy Izrael hajtotta végre azt a vasárnapi pokolgépes merényletet Damaszkuszban, amelyben életét vesztette a Hamász szélsőséges palesztin szervezet egyik vezetője. A Hamász bejelentette: megfelelő időben és helyen válaszolni fog a támadásra. Az izraeli televízió kettes csatornája számára nyilatkozó védelmi források hangsúlyozták: az Ezzeddin asz-Sejk Hálil életét kioltó támadásra vonatkozó beismerés nem hivatalos, csak félhivatalos. „Izrael hallgat és ezzel elismeri felelősségét” – hangzott el a televízió vasárnap esti adásában.

Közben a Hamász Bejrútban kiadott közleményében jelentette be: egyelőre nem született döntés arról, hogy a radikális palesztin szervezet külföldön lévő izraeli célpontok elleni támadással bosszulná meg a damaszkuszi támadásban meghalt vezetőjét. A délutáni órákban az Ezzeddin al-Kasszám Brigádok, a Hamász fegyveres szárnya hozott nyilvánosságra olyan értelmű nyilatkozatot, amelyben leszögezte: Izraelnek, amely Palesztina területén kívül indított támadást, vállalnia kell a felelősséget. A szélsőséges szervezet hangsúlyozta, Izraellel szemben az általa alkalmazott módszerrel fognak fellépni, de a közlemény további részleteket nem közölt.

A Bejrútban nyilvánosságra hozott közlemény ugyanakkor hangsúlyozta: a Hamász még nem határozott a külföldi izraeli érdekeltségek ellen végrehajtandó támadásokról. A szervezet fenntartja azt a jogát, hogy a Damaszkuszban végre hajtott támadásra megfelelő időben és helyen válaszoljon. A Hamász nem változtat eddigi politikáján és szembeszáll a palesztin nép ellen folytatott cionista agresszióval – hangsúlyozta a közlemény.

Comments are closed.