Forrás: Magyar Rádió

A kereszténydemokraták nyertek Észak-Rajna-Vesztfáliában

2004. szeptember 26., vasárnap 23:02

177 olvasás

Hat százalékot veszítve legutóbbi támogatottságából a német Kereszténydemokrata Unió nyerte a helyhatósági választást Észak-Rajna-Vesztfália tartományban.

Az eredményt a német WDR televízió közölte a szavazófülkékből távozó polgárok megkérdezése alapján. Az úgynevezett exit-poll felmérés szerint a kereszténydemokraták közel 44 százalékot értek el, a második helyen végzett szociáldemokraták két és fél százalékos veszteség mellett a voksok 33 százalékát szerezték meg.

A Szociáldemokrata Párt a több más tartományban elszenvedett súlyos vereség után a stabilizálódás jeleként értékelte a legnépesebb német szövetségi államban elért eredményét, de a kereszténydemokraták is elégedettek a győzelemmel.

A zöldekre a szavazók 10 százaléka voksolt, a szabaddemokraták körülbelül 7 százalékra számíthatnak a nem hivatalos adatok szerint.

A német parlament elnöke szélsőjobboldali veszélytől tart

Korábban a német parlament elnöke azt javasolta a politikusoknak, hogy vegyék komolyan a szélsőjobboldali veszélyt. Wolfgang Tirsche egy most elhangzott interjúban kifejtette, hogy nem lesöpörni kell az asztalról ezt a félfasiszta-fasiszta jelenséget, hanem érvekkel kell leleplezni, be kell mutatni a társadalomnak, hogy a szélsőjobboldal csak üres jelszavakat hangoztat, valójában semmiféle alternatívát nem kínál.

A Kelet-Németországból származó Tirsche szükségesnek tartotta elmondani még, hogy a külföldi-ellenesség, a zsidó- és muzulmángyűlölettel párosuló antikapitalista propaganda nem kizárólag kelet-németországi jelenség, hanem kimutathatóan erősödik egy kicsit egész Európában.

A negyven éven át tartó kommunista tekintélyuralom, a demokratikus tudat fejletlensége és a rossz gazdasági helyzet miatt a szélsőjobboldaliak otthonosabban érezhetik magukat keleten, mint nyugaton, legalábbis ez a véleménye a német parlament elnökének.

Zentai Péter (Berlin)

Comments are closed.